Üyelik Avantajları

Akrep hesabınızın olmasının onlarca avantajı var!

Yakın Takip

Beğendiğiniz ürünleri favorinize ekleyin.

Fiyat Alarmı

Fiyatı düşen üründen anında haberiniz olsun.

Ürün İncelemesi

Ürünü kullananlardan gerçek yorumlar ve puanlar.

Binlerce Mağaza

Aradığınız ürün hangi mağazalarda en ucuza!

Üye Ol

Akrep hesabınızı yaratın.

Şifremi Unuttum

Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Bildirimler
  • Şu anda 120'den fazla mağaza ve 5 milyon+ ürün veritabanı ile aradığınız ürünün tüm fiyatlarını göstermek için her gün çalışıyoruz!

  • Alışveriş yapmadan önce hangi site güvenilir, en ucuz nerede stresine son! Akrep.com açıldı, lütfen düşüncelerinizi burayı tıklayarak bizlerle paylaşın.

  • Sahip olduğunuz ürünler için yorum yazarak bizlere destek olabilir, satın almak isteyenlere sizler de yardımcı olabilirsiniz.

Anakart

Anakart Fiyatları

0
En az 2 ürün
karşılaştırabilirsiniz.

Filtrele

Fiyat Aralığı
-
Sıralama

Anakart

Anakart; bilgisayarın performansını etkilemesi yönüyle, en önemli parçalardan biridir. Doğruanakartın seçilmesi sonucunda, bilgisayardaki diğer donanımların da verimliliği artar. Kullanıcıların, alacakları bilgisayarda hedefledikleri hıza ulaşabilmeleri için doğru anakartı seçmeleri oldukça önemlidir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları için her marka ve model bilgisayara özel anakart çeşitleri mevcuttur.

Anakart

Anakart Markaları ve Özellikleri Nelerdir?

Dünya üzerinde anakartüreticisi olarak ön plana çıkan markaların başında; Asus, MSI ve Gigabyte firmaları gelir. Bu markalara ek olarak Asrock, Biostar, Afox ve Esonic gibi markalar da bilgisayar kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir. Anakartlar, geçmişten günümüze; XT anakart, AT anakart, ATX anakart, BTX anakart olmak üzere 4 farklı yapıda üretilmektedir. Anakartlardaki bu farklılık; vida yerleri, soket yapıları, panel bağlantı noktaları ve port sayıları gibi pek çok yapıdan kaynaklanır. Günümüzde ATX ve BTX anakart modelleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

Anakart

Anakart Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanıcılar, anakart satın alırken ilk olarak Chipset ya da diğer ismiyle yonga setine dikkat etmelidir. Yonga seti anakartın beyin kısmını oluşturan entegre devrelerdir. Chipset üretiminde İntel ve AMD markaları ön plana çıkar. Intel H310, Intel Z390, AMD B450, Intel B360 ya da AMD B350 gibi modelleri bulunmaktadır. Yonga setinin kalitesi, bilgisayarın performansına direkt olarak etki etmektedir.Anakart satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer etmen de, işlemci soket tipidir. Satın alınacak olan işlemcinin anakart ile uyumlu olması gerekir. İşlemciler de bilgisayar performansını direkt olarak etkileme özelliğine sahiptir. Genel olarak 1151 Pin işlemci soketine sahip olan anakartlar tercih edilir. Bunun yanı sıra Soket AM4 ya da 2066 Pin soket türüne sahip anakartlar da bulunmaktadır.

Bilgisayar kullanıcıları anakart satın alırken RAM kapasitesine de özen göstermelidir. RAM birçok kullanıcı tarafından bilinen ancak kolaylıkla tanımlanamayan parçalardan bir tanesidir. Bilgisayarlarda dosyaların hızlı yazılıp okunmasını sağlayan depolama aygıtları olarak tanımlamak mümkündür. Tercih edilen anakartın RAM kapasitesi 512 GB, 256 GB,128 GB, 64 GB, 32GB, 16 GB ya da 8 GB olabilmektedir. Bu değerin yüksek olması kullanıcıların ileride bilgisayarlarını geliştirmeye karar verdiklerinde onlara hareket alanı sağlamaktadır.

Anakart satın alacak kullanıcılar anakartlar üzerindeki soket sayılarına da dikkat etmelidir. PCI tabiri ile belirtilen soket sayıları, anakarta aynı bileşenden kaç adet bağlanabileceğini göstermektedir. PCI-E x1 Slotu ve PCI-E x16 olarak isimlendirilir. Soket sayısı, anakart fiyatları üzerinde etkili olan özelliklerden biridir. Ekran kartı, Wi-fi kartı ya da ethernet kartlarının takıldıkları slotları tanımlamak için kullanılmaktadır. Adedi ne kadar yüksek olursa anakartın değeri de o seviyede yükselmektedir. Genelde 2 adet PCI-E x1 slotu ve 1 adet PCI-E x16 slotu bulunduran anakartlar tercih edilir. Satın alınacak olan bilgisayarların sunduğu görüntü kalitesi de büyük önem taşır. Bu sebeple HDMI çıkışının olup olmaması da anakart fiyatlarını doğrudan etkileyen bir özelliktir. HDMI, görüntüyü sistemden monitöre aktaran bir çıkış türüdür. Anakartların büyük bir kısmında HDMI çıkışı bulunur ve seçilen monitörlere en iyi seviyede görüntü aktarımı gerçekleşir.

Anakart

Anakart Nasıl Temizlenir?

Anakart üzerinde oluşan toz ve kir tortuları, belli bir süre sonra donanımların yüksek performansla çalışmalarına engel olabilmektedir. Öncelikle, devrelere zarar vermeyecek şekilde, anakart hafif nemli bir bezle silinmelidir.Devrelerde bir oksitlenme oluşmuşsa, bu oksitlenmeler selülozik tiner yardımıyla giderilmelidir. Buradaki en önemli nokta; normal tiner yerine, selülozik tinerin tercih edilmesidir. Selülozik tiner, normal bir fırça yardımıyla anakartın oksitlenme yaşanan bölgelerine sürülür. Tiner uçucu bir madde olduğu için anakartın kurulanmasına gerek kalmayacaktır. Kısa bir süre sonra oksitlenmenin ortadan kalktığı görülecektir.

Sık Sorulan Sorular

Bilgisayarın çalışmasına yardımcı olan anakartlar, yandığı ya da herhangi bir olumsuzluğa maruz kaldığında arıza vermeye başlıyor. Mouse’un kilitlenmesi ve tepki vermemesi, bilgisayar ekranın siyah ekran olarak kalması, bilgisayarın performansında yavaşlama meydana gelmesi veya yanıt vermemesi gibi sorunlarının yaşanması, ekran hataları, USB bağlantı noktaların hata vermesi, ekran renginin bozulması ve farklı renkler görünmesi gibi pek çok sorun anakartın arızalandığının işaretini veriyor olabilir.
Anakart boyutları, anakartın formatı ve kullanılacak olan cihaza göre farklılık göstebiliyor. Genel olarak anakart boyutları mini-ITX, micro-ATX, ATX, e-atx olmak üzere dört boyuttan oluşuyor. Mini-ITX kartları 17 x17 cm boyutlarında, micro-ATX 24,38 x 24,38 cm, ATX 30,48 x 24,38 cm, e-ATX anakart boyutu ise 30,48 x 33,02 cm’dir.
Bir anakartın aktif ve sorunsuz bir şekilde çalışması için temel bileşenleri bulunuyor. Bu bileşenler modele bağlı olarak farklı teknik özelliklere ve formlara sahip olarak karşınıza çıkabiliyor. Tüm anakartların sahip olduğu belli başlı bileşenleri; yonga seti, CPU, yuvalar, RAM, HDD ve SSD sürücüleri ile bağlantı kurabilen SATA, ağ ve ses kartları gibi kartlar ile bağlanan PCI gibi bileşenlerden oluşuyor.
Teknolojik aletlerdeki donanımı işlemciye bağlayan anakartlar, kullanılacak cihaza göre farklılık gösteriyor. Güç kaynağı üzerindeki elektriği dağıtarak depolama alanı sağlaması ile öne çıkıyor. Bu nedenle anakart seçilirken belli başlı kriterler bulunuyor. Bunun başında anakart ile cihazın işlemcisi arasındaki uyum önemli bir unsuru oluşturuyor. İşlemciler anakart modellerine göre değişiklik gösterebiliyor olup cihazınızı sorunsuz bir şekilde kullanmak için işlemci ile uyumuna bakılması gerekiyor. Bunun yanında anakartın sunduğu özellikler de anakartı seçerken değerlendirilmesi gereken unsurlar altında yer alıyor.