Ana içeriğe geç

Ütü Altı Nasıl Temizlenir?

Ütü Altı Nasıl Temizlenir?

Ütü altı temizleme işlemi, duruma göre farklı pek çok uygulamadan meydana gelebilir. Etkili birçok yöntemin sunulduğu ütü altı temizleme işleminde, problem yaratan unsurlara göre farklı adımlar atılabilir. Yanlış derece ayarı, naylon kumaşlı giysi kullanımı ya da ütü tabanının kumaşa yapışması gibi birçok nedenle ütü tabanları kirlenebilir. Tüm bunlar için evinizdeki bazı malzemeler ile ütü altı temizleme işlemini uygulayabilirsiniz. Peki farklı yöntemleri ile ütü altı nasıl temizlenir? İçeriğimizde ütü temizliği hakkında öne çıkan birçok yöntemi bir araya getirdik!

Beyaz Sirke İle Ütü Altı Temizleme

Ütü tabanı en kolay nasıl temizlenir bakıldığında öne çıkan malzemelerden biri beyaz sirkedir. Dezenfekte edebilen, koku gideren, kireç çözebilen beyaz sirke, en popüler doğal temizlik malzemelerinden biridir. Bu özellikleri gereği kireçlenme yapan ütü nasıl temizlenir sorusunun yanıtlarından biri de yine beyaz sirke kullanımıdır. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Beyaz sirkeyi biraz ısıtın ve temiz bir bezi sirkeye batırın.
  • Bezi sıkıp fazla sıvıyı süzün.
  • Ütünün fişe takılı olmadığından emin olun.
  • Bu bez ile ütü tabanını iyice ovalayın.

Beyaz sirke ile ütü altı temizliğinde bir yöntem daha vardır. O da aşağıdaki gibidir:

  • Önce ütüyü biraz ısıtın ve ardından ütünün fişini çekin.
  • Beyaz sirkeli bezi düzgün bir şekilde serin.
  • Ütüyü, bezin üzerinde ütü yaparmış gibi gezdirin.
  • Bu şekilde yanık lekeleri kolayca çıkacaktır.

Diş Macunu İle Ütü Altı Nasıl Temizlenir?

Ütü altındaki leke nasıl gider merak ediyorsanız, öne çıkan bir diğer yöntem ise diş macunu ile temizleme. Uygulanan en popüler yöntemlerden biri olan bu temizlik için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Diş macununu temiz bir beze sıkın.
  • Ütü altındaki lekeli ve kirli bölgeyi bu bez ile güzelce silin.
  • Daha sonra temiz ve ıslattığınız bir başka bez ile ütü tabanını tekrar silin.
  • Ütü tabanını böyle temizlerken tabandaki delikli kısımlara gelmemesine özen gösterin.
  • Renksiz ve beyaz bir diş macunu kullanabilirsiniz.

Tuz İle Ütü Tabanını Temizleme

Tuz ile temizlik için öncelikle pişirme kağıdını düz ve yanmayacak bir yere yerleştirin. Ütüyü birkaç dakika kadar çalıştırıp ısıtın. Ardından ütüyü fişten çekin. Pişirme kağıdının üzerine göz kararı serpiştirin. Ardından fişten çektiğiniz ütüyü tuzların üzerinde gezdirin. Bu yöntem, oldukça işe yarayan bir işlemdir fakat ütü tabanında çizik oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle pek tercih edilmediğini de unutmayın.

Limon-Karbonat İle Ütü Tabanı Temizliği

Limon – karbonat ikilisi, farklı pek çok ev eşyasının temizliğinde sıklıkla kullanılıyor. Bu karışımlar genelde yüksek oranda mikrobiyal çözünürlüğe de sahiptir. Bu nedenle çok güçlü bir etki yaratması ile biliniyor. İşte limon – karbonat ile ütü temizliği adımları:

  • Yarım limonun suyunu, 1 tatlı kaşığı karbonat ile karıştırın.
  • Bu karışımı temiz bir bez ile ütünün tabanına nazikçe sürün.
  • Tabanı bu şekilde 5 – 10 dakika bekletin ve ıslak temiz bir bezle ütünün tabanını temizleyin.

Ütü Tabanındaki Delikler Nasıl Temizlenir?

Ütü tabanındaki delikler, ütülerin buhar çıkışının gerçekleşmesini sağlayan kısımlardır. Böylelikle çeşitli kıyafetler ile kumaşların kırışıklıkları daha kolay bir şekilde açılabilir. Fakat yukarıdaki temizlik işlemlerinden de ütü deliklerinin etkilenmemesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda ütü delikleri nasıl temizlenir merak ediyorsanız; pamuklu çubuklar popüler bir yöntemdir. Hatta deliklerdeki kirle daha etkili bir mücadele için çubukları önce damıtılmış beyaz sirkeye batırın. Ardından pamuklu çubukları nazikçe tabandaki delikleri temizlemek için kullanabilirsiniz. Bir başka yöntem daha var: Tabandaki deliklere az miktarda kireç çözücü dökün ve su haznesine bir kaba yakın su ekleyin. Ütüyü düşük seviyede çalıştırın ve ütüyü kireçten arındırın.

Yukarıdaki adımlarda güvenlik önlemi almak ve öncelikle ürünün kullanım & bakım talimatlarını okumak önem teşkil ediyor. Bu nedenle yukarıdaki ütü altı temizleme yöntemlerine geçmeden önce üretici ile iletişime geçebilir ya da kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz. Bu şekilde problemi çözemiyorsanız, yukarıdaki temizlik adımları esnasında ilgili anlarda ütünün fişten çekildiğinden emin olun ve güvenliği ihmal etmeyin.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.