Ana içeriğe geç

Yürüyüş İçin Gerekli Olan Trekking Malzeme Listesi

Yürüyüş İçin Gerekli Olan Trekking Malzeme Listesi

Yürüyüş, doğa ile iç içe olmanın en kolay ve keyifli yollarından biri. Zihinsel ve fiziksel sağlığın desteklenmesi açısından da oldukça faydalı. Özellikle outdoor sporları arasında en çok tercih edileni trekking oluyor. Doğa manzarası ile yürüyüş yapmanın keyfini sürmenize olanak sağlayan trekking stresten uzaklaşmanın da en güzel yolları arasında. Fakat bu yürüyüşü daha etkili ve güvenli kılabilmek için uygun malzemelerin kullanılması gerekiyor. Doğru ekipman olmadan yapılan yürüyüşler, konforunuzu azaltabileceği gibi yürüyüş sırasında güvenli bir yürüyüş yapamamanıza sebep oluyor. Peki trekking yaparken hangi malzemeler kullanılmalı? Sizin için trekking malzeme listesinde olmazsa olmazları araştırdık. İşte hem acemi yürüyüş severlerin hem de deneyimli gezginlerin ihtiyaç duyduğu o ekipmanlar.

Trekking Nedir?

Yürüyüş İçin Gerekli Olan Trekking Malzeme Listesi
Yürüyüş İçin Gerekli Olan Trekking Malzeme Listesi

Trekking malzemelerini sıralamaya başlamadan önce trekking nedir? sorusunu yanıtlamak başlayalım. Bir doğa sporu olan trekking, doğal ortamlar olan dağlık ve ormanlık alanlarda veyahut kırsal yerlerde yapılan uzun yürüyüşleri ifade ediyor. Trekking çoğu zaman önceden belirlenmiş bir rota üzerinde gerçekleşiyor. Uzun aynı zamanda yorucu olabilen bu yürüyüşlerde katılımcılar dilerlerse çadır kurarak geceyi doğada da geçirebiliyor. Doğanın içinde huzur verici bir aktivede olan trekking, özellikle yoğun iş temposuna sahip ve bu yoğunluktan uzaklaşmak isteyenler için en çok tercih edilen aktiviteler arasında oluyor. İster bir grupla ister 2 kişiyle isterseniz de tek başınıza yapabileceğiniz trekking ile stresinizi doğaya bırakabilir, deşarj olmuş bir şekilde evinize dönebilirsiniz. Yalnızca trekking yaparken dikkat etmeniz gereken doğru ekipmanları kullandığınıza emin olmalısınız. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşabileceğiniz gibi konforunuz da dilediğiniz gibi olmayabilir.

Trekking Nasıl Yapılır?

Trekking hakkında merak edilenlerden bir diğeri de nasıl yaptığı oluyor. Trekking nasıl yapılır sorusunun cevabı ise oldukça basit. Trekking sağlık koşulları el veren herkes tarafından yapılabilen bir spordur. Çocuk, yetişkin fark etmeksizin her yaş grubunun dahil olabileceği bir spor dalı olarak bulunuyor. Hatta isterseniz ailecek bir hafta sonu etkinliğine dahi dönüştürebilirsiniz. Yalnızca trekking yaparken dikkat etmeniz gereken tek bir nokta bulunuyor. O da yürüyüş sırasında kendinizi zorlamamanız. Belirli bir tempoda ilerlemeniz gerekiyor. Ani hızlanma ve yavaşlama durumlarından kaçınmalısınız. Ortalama bir tempoda yürüyüşe devam ederek vücut ısınızı korumalı ve erken yorulmanın da önüne geçmeniz bu açıdan önemli. Eğer geniş bir grup ile trekking yapılacaksa bir grup lideri belirlemek sağlıklı olacaktır. Böylece grubun yürüyüş temposunu daha rahat bir şekilde belirleyebilirsiniz. Elbette ki dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise uygun ekipmanlar ile bu sporu yapmanız. Peki bu ekipmanlar nelerdir? Haydi gelin şimdi de onları inceleyelim.

Trekking İçin Gerekli Olan Malzemeler

Trekking yaparken ihtiyacınız olan belli başlı ekipman ve kıyafetler bulunuyor. Bu ekipman ve kıyafetlerden yararlanarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde yürüyüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Trekking İçin Uygun Kıyafetler

Yürüyüş İçin Gerekli Olan Trekking Malzeme Listesi
Yürüyüş İçin Gerekli Olan Trekking Malzeme Listesi

Trekking yaparken ne giyilir, sorusu bu doğa sporu için en çok sorulanlar arasında yer alıyor. Öncelikle trekking yaparken doğa koşullarına ve yürüyüş yapılacak rotaya uygun kıyafetlerin tercih edilmesi gerekiyor. Genel olarak bir trekking yürüyüşünde ihtiyacınız olabilecek kıyafetler ve aksesuarları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Trekkinge Uygun Ayakkabı: Trekking yapmak doğada yapılan uzun yürüyüşleri ifade ediyor. Dolayısıyla yürüyüşlerde ayağı fazla yormayacak uygun yürüyüş ayakkabısının seçilmesi, rahat ve sorunsuz bir yürüyüş yapılması için oldukça önemli. Yaz kış fark etmeksizin yapılan yürüyüşlerde her mevsim size eşlik edebilecek bir ayakkabı tercih etmelisiniz. Bu noktada trekking ayakkabısı tercihi yaparken yüksek bilekli bir ayakkabı olması gerekiyor. Ayağınızı ve ayak bileğinizi koruyan bu ayakkabılar, yürüyüş sırasında size konforlu bir yürüyüş sunacaktır. Su geçirmeyen ve hava alabilen bir bot tercih ederek de her mevsim kullanabilirsiniz.
  • Pantolon: Trekking için özel olarak üretilmiş pantolonları tercih etmeniz gerekiyor. Bu pantolonlar, hava alabilen kumaşa sahip olup hızlı bir şekilde kurur. Böylece her türlü hava koşuluna uygun olan pantolonlar ile gönül rahatlığıyla yürüyüşlerinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Yağmurluk: Trekking yapacaksanız mutlaka bir yağmurluğunuz olmalı. Dağın zirvelerine doğru yol aldıkça nasıl bir havayla karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Bu nedenle hafif ve portatif bir yağmurluk tercih ederek her türlü hava koşuluna karşı kendinizi garantiye alabilirsiniz.
  • Şapka: Trekking için bir bere ve şapkanız olmalı. Yaz ve kış için tercih edeceğiniz bere ve şapkalar sizi güneşin olumsuz etkilerine karşı koruyacaktır.
  • Ceket: Ceket tercihi yaparken rüzgar ve su geçirmez bir model tercih etmelisiniz. Bunun yanında canlı bir renk tercih ederek fark edilebilecek bir renkte olması önemli. Olası olumsuzluklarda fark edilmek önemli bir nokta.

Trekking İçin Uygun Ekipmanlar

Trekking ekipmanları kıyafetten sonra dikkat etmeniz gereken diğer noktadır. Bunlar:

  • Sırt Çantası: Yanınızdaki ekipmanlarınızı rahat bir şekilde taşımak için bir sırt çantasına ihtiyacınız var. Bunun için maksimum 35 litrelik bir sırt çantasına sahip olmalısınız. Bel ve göğüs kemerli sırt çantalarını tercih edebilir, su geçirmez özellikte olmasına dikkat edebilirsiniz. Outdoor çanta modellerini bu noktada tercih edebilmeniz mümkün.
  • Baton: Trekkingin olmazsa olmaz ekipmanların biri olan batonlar, daha rahat bir yürüyüş yapmanıza yardımcı olur. Zorlu dağ yollarında ilerleyebilmenizi kolaylaştıran batonlar, dengenizi sağlamanız konusunda da size yardımcı olur. İki adet batona sahip olarak ayaklarınıza binen vücut ağırlığınızı hafifletebilir güvenli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
  • İlk Yardım Çantası: Olası olumsuzluklara karşı yanınızda ilk yardım çantası bulundurmak da oldukça önemli. Sargı bezi, rulo bant, gazlı bez, anestezik losyon ya da sprey, makas, cımbız gibi malzemeleri içerisinde barındırmalısınız.
  • Çadır: Trekking sonunda konaklayacaksanız yanınızda çadır bulundurmanız önemli. Çadırı olası konaklama durumlarına karşı her yürüyüşte yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Termos: Yanınızda su, çay, kahve taşımak için termosları tercih edebilirsiniz. Böylece sıcaklıklarını muhafaza edebilir, yürüyüşleriniz sırasında küçük çay, kahve molaları verebilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.