Ana içeriğe geç

Gerçek Deri ile Suni Deri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gerçek Deri ile Suni Deri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kışlık botlar, mevsimlik ceketler, birbirinden şık çantalar… Gardıropların vazgeçilmezi olan bu parçalar başta olmak üzere gerçek deri ve suni deri kavramlarıyla hayatımızın pek çok alanında karşılaşıyoruz. Bir tüketici olarak suni deri ile gerçek deri arsındaki farklar konusunda kafanızda soru işaretleri olması oldukça anlaşılır ve doğal bir durum. İşin aslına bakarsanız her iki deri türünün de kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor, bu nedenle de deri ayakkabı, deri ceket, deri çanta ve benzeri ürünler için bir satın alma yapmadan önce gerçek deri ve sun deri farkını bilmek ve ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayacak olan ürünün hangisi olabileceğini önceden kestirebilmek önem taşıyor. Peki gerçek deri suni deri farkı nasıl anlaşılır? Hakiki deri kullanmak mı daha verimlidir yoksa suni deri mi? Hakiki derinin ve suni derinin özellikleri nelerdir? Hepsi ve daha fazlası, gerçek deri ile suni deri arasındaki farkları A’dan Z’ye ele aldığımız bu rehberimizde sizi bekliyor.

Hakiki Deri Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Gerçek deriden elde edilen ürünler, herhangi bir sentetik malzemeden yapılan ürünlerden oldukça farklı bir yapı barındırıyor. Natürel, zengin ve zarif doğalarından ötürü hem kalite hem de fiyat anlamında piyasadaki muadillerinden gözle görülür bir biçimde ayrışan hakiki deri, günlük hayatın hemen her alanında karşınıza çıkabiliyor. Ham deriyi işleme yöntemi olarak bilinen “sepileme” ya da “deri tabaklama“, hakiki deri üretiminin kilit noktasını oluşturuyor. Kullanılacak olan derinin belli başlı fiziksel ve kimyasal işlemler sonrası endüstriyel bir üretim malzemesine dönüştürülebilmesi için farklı deri tabaklama yöntemlerine başvurulabiliyor. Bu işlemlerin akabinde ise deri, giyim, ayakkabı, çanta, dekorasyon ve aksesuar kategorilerinin üretiminde kullanılabilecek bir forma dönüştürülüyor. Gerçek deri çeşitlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Top-Grain (Birinci Sınıf Kalite) Deri: Top-grain deri, ince ve yoğun lifler içeren, postun dış katmanından meydana gelen deri türüdür. Kalınlığına bağlı olarak “koryum” adıyla geçen daha lifli alt tabakaları da içerebilir.
  • Full-Grain (Sırçalı) Deri: Bu deri türünde yüzeyden herhangi bir çıkartma işlemi yapılmaz ve malzeme, tüm deri katmanlarını içerisinde barındırır. Genellikle en kaliteli deri türü olarak kabul edilen bu materyal, özellikle mobilya ve ayakkabı üretiminde tercih edilir.
  • Grain (Düzeltilmiş) Deri: Daha homojen bir görünüme sahip olabilmesi için bu deri türü, birtakım işlemlerden geçirilir. Kusurların parlatılması, zımparalanması, yüzeyin boyanması ve kabartılması gibi işlemlere tabi tutulan grain deri, daha duru bir görünüme sahiptir.
  • Nubuk Deri: Grain derinin önce zımparalanarak ardından parlatılan, kadife benzeri bir yüzeye sahip formudur.

Gerçek Deri Özellikleri Nelerdir?

Hakiki deri nasıl anlaşılır sorusunun yanıtına birkaç adımda ulaşmak mümkündür. Bunun için hakiki deri özelliklerini bilmek ve buna göre bir değerlendirme yapmak gerekir. Hakiki deri, üzerinde yer alan sertifika, kokusu ve dokusu başta olmak üzere ayırt edici birkaç özellik göz önünde bulundurularak tespit edilebilir:

  • Hakiki deri, doğal hayvan derisinden elde edilir.
  • Yüzde yüz doğal hayvan derisinden elde edilmiş hakiki deri çeşitleriyle birlikte doğal hayvan derisi karışımlı materyaller de hakiki deri olarak kabul edilir.
  • Gerçek deri, eskidikçe yıpranmak yerine daha parlak hale gelerek daha güzel ve estetik bir görünüme bürünür.
  • Gerçek deriden elde edilen ürünler ne kadar çok kullanılırsa o kadar iyi görünür ve o kadar rahat bir hissiyat yaratır.
  • Son derece güçlü ve dayanıklıdır.
  • Kuvvetli yapısına rağmen gerçek deri ürünler, nefes alabilen bir özelliğe sahiptir.

Suni Deri Nedir, Nasıl Üretilir?

Hem alternatif çeşitliliği sağlamak hem de nispeten daha düşük maliyetler eşliğinde üretim yapabilmek için imal edilen suni deri, temel olarak PVC ve poliüretan malzeme alaşımından elde edilir. Çeşitli kimyasal işlemlerden geçen ve inceltme teknikleri kullanılarak şekillendirilen PVC hammaddeler, ayakkabı, çanta, cüzdan, kemer ve ceket gibi pek çok farklı üründe kullanılır. İşin aslına bakarsanız üretim teknikleri baz alındığında aslında hemen her kategoride suni deri materyallerle karşılaşmak mümkün. Bununla birlikte başvurulan modern teknolojiler sayesinde suni deriden büyük oranda gerçek deri görünümü de elde edilebilir.

Suni Deri Özellikleri Nelerdir?

Gerçek deriye oranla daha fazla çeşitlilik sunan suni deri özellikleri bakımından tıpkı hakiki deri gibi bazı ayırt edici özelliklere sahiptir:

  • Görünüm olarak doğal deriye bir hayli benzeyen suni deri, suya dayanıklı bir yapıya sahiptir, ancak bu dayanıklılık hakiki deride olduğu kadar güçlü değildir.
  • Gerçek deriden farklı olarak suni deri, doğal hayvan derisinden elde edilmez.
  • Suni deri imalatında hammadde olarak PVC ve poliüretan ile birlikte pamuklu dokumalar, bitkisel lifler ve atık deri talaşları da kullanılabilir.
  • Lekelere karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Daha az emici olduğu için temizlenmesi oldukça kolaydır.
  • Suni deri, gerçek deriye kıyasla daha az dayanıklıdır ve daha kısa ömürlüdür.
  • Bununla birlikte çizilmelere ve kesilmelere karşı oldukça dirençli olan suni deri, özellikle döşeme için ideal bir materyal olarak bilinir.

Suni Deri ile Gerçek Deri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Suni deri endüstrisi yıldan yıla geliştiğinden ve yenilendiğinden bazı durumlarda suni deri ve gerçek deri arasındaki farkları tespit etmek zor olabiliyor. Hakiki deri manda, keçi ve inek gibi doğal olan hayvan derisinden elde edilirken suni deri plastik tabanlı ve işlenmiş PVC ve PU malzemeden üretiliyor. Suni deri ve gerçek deri arasındaki en bariz fark da tam olarak bundan kaynaklanıyor. Bununla birlikte dayanıklılık, koku, doku ve kumaş kalitesi de ayırt edici olabilecek diğer özelliklerden. Daha fazla netlik elde edebilmek için deri ürün satın alırken gerçek ve suni deri arasında ayrım yapmanıza yardımcı olacak faydalı ipuçlarına hakim olmak gerekiyor. Gerçek deri nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, sıralayacağımız bu kriterleri göz önünde tutabilirsiniz:

1. Koku

Gerçek deri, ne kadar işlemden, inceltmeden ya da boyadan geçmiş olursa olsun, daima üzerinde post ve hammadde kokusu taşır. Orijinal deride bulunan bu özgün kokuya suni deride rastlamak mümkün değildir. Suni derilerin kokusu daha çok kimyasal, kumaş ve tekstil ağırlıklı olacaktır.

2. Doku

Söz konusu gerçek derinin dokusu olduğu zaman özellikle suni deri ile kıyasla çok daha yumuşak ve esnek bir hissiyat ön plana çıkar. Suni deride bulunmayan bu yumuşaklık ve hafiflik, gerçek deri ve suni deri arasındaki farkı ayırt etmek için başvurulan en güvenilir yollarından bir tanesidir. Bununla birlikte gerçek deri, hayvan derilerinin işlenmesinden elde edildiği için geçtiği işlemlerden bağımsız olarak kendisine has özelliklerini korumaya devam eder. Bu nedenle de gerçek deri oldukça kolay katlanır, dokusu sıkıştırıldığında ya da katlandığında hafif bir iz bırakır, bu izin geçmesi ise belli bir süre alır.

3. İmalat Süreci

Bir ürünü satın almadan önce o ürünün gerçek deri mi suni deri mi olduğunu anlamak için üreticisine imalat sürecine dair detaylar sorabilirsiniz. Hakiki deri imalatında yapılan tüm teknik işlemler, gerçek deri formunun kaybolmasına engel olacak şekilde tasarlanmıştır. Derinin dokusunda mikro-ölçekte girintilere, simetrik olmayan çizgilere, doğal kusurlara ve belirli bölgelerde incelme ya da kalınlaşmalara rastlamak oldukça olasıdır. Hakiki deri ürünlerde dikiş izleri belli olabileceği gibi daha el yapımı ve özgün bir görünümleri vardır. Suni deri üretiminde ise daha pürüzsüz ve düz bir form izlenir. Dikiş izleri neredeyse hiç belli olmaz ve ürünün fabrikasyon olduğu daha kolay bir biçimde anlaşılabilir.

4. Ateşe Dayanıklılık

Bir ürünün hakiki deri olup olmadığını anlayabilmek için uygulanan testlerden bir tanesi, ateş testidir. Gerçek deri ateş ile temas ettiğinde hemen tutuşmazken suni deri anında eğrilmeye ve alev almaya başlar. Ürün yanmaya başladıktan sonra ise yayılan koku ve görünüm de birbirinden tamamen farklı olacaktır.

5. Suya Dayanıklılık

Hakiki deri, suyu emmesi ile ünlüdür. Derinin gerçek olup olmadığına karar verebilmek için üzerine bir miktar su damlatabilir ve suyun emilip emilmediğini gözlemleyebilirsiniz.

6. Sertifikalar

Hakiki deri ürünlerin etiketlerinde ürün niteliğini belirtmek için “gerçek deri, hakiki deri, tüylü yüzeyi işlenmiş deri, hayvansal ürün kullanılmıştır” gibi ibarelere yer verilir. Satın alma yapmadan önce ürün etiketini inceleyebilir, hakiki deriye dair ibareler ya da sertifikalar içerip içermediğini kontrol edebilirsiniz.

7. Fiyat

Gerçek deri, hem ham maddesi hem de imalat süreci göz önünde bulundurulduğunda suni deriden daha yüksek fiyatlara satılmaktadır. Bununla birlikte “pahalı deri” her zaman “gerçek deri” anlamını ifade etmez, o nedenle sırf bir deri ürünün fiyatı yüksek diye onun hakiki deriden üretilmiş olduğunu varsaymak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Derinin üzerinde gözeneklerin olup olmaması, dikiş hataları ve uzun ömürlülük, suya ve ateşe dayanıklılık, doku ve koku, fiyatla birlikte suni deri ile gerçek deri arasındaki farkı ayırt etmenin diğer önemli kriterleri arasında yer alır. Gerçek deri ayakkabı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, bu 7 etmeni de göz önünde bulundurarak nihai değerlendirmenizi yapabilir ve alışverişiniz tamamlayabilirsiniz.

Gerçek Deri ve Suni Deri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gerçek deri ayakkabı su geçirir mi?

Hakiki deri ile yapılan bot, çizme ve günlük ayakkabılar, özellikle suni deri ile kıyasla çok daha yüksek bir su geçirmezlik düzeyine sahiptir.

Gerçek deri soyulur mu?

Hatalı kullanım, düzenli bakımının yapılmaması, doğru muhafaza edilmemesi ve darbelere maruz kalması gibi durumlardan ötürü gerçek deri çatlayabilir ve soyulmaya başlayabilir. Bu nedenle de satın aldığınız gerçek deri ürünlerin hem bakımını hem de muhafazasını bilinçli bir şekilde yürütmeniz gerekir.

Suni deri ayakkabı nasıl temizlenir?

Suni deri ayakkabılarınızı temizlerken ağartma ajanı içeren hiçbir deterjan kullanmamanız gerekmektedir. Ayakkabı yüzeyindeki tozu ve kiri haftada bir olacak şekilde düzenli olarak saf sabunlu bir nemli bezle alabilir, yumuşak ve pamuklu bir kuru bez yardımıyla da durulama yapabilirsiniz.

Suni deri su geçirir mi?

Suni deri botların ve çizmelerin hakiki deri ürünlere oranla suya karşı daha dayanıksız olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte suni deri olmasına rağmen oldukça kaliteli PVC malzemeden üretilen ve su geçirmezlik konusunda muadillerine göre daha yüksek dayanıklılık gösteren suni deri ayakkabı çeşitlerine ve markalarına da rastlamak mümkündür.

Nubuk gerçek deri midir?

Nubuk, büyükbaş hayvan derilerinden elde edilen, kısa lifli ve kadifemsi bir görünüme sahip olan bir deri türü olup, o da hakiki deri olarak sayılmaktadır.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.