Ana içeriğe geç

Klasik Gitar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Klasik Gitar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Klasik gitar alırken dikkat edilmesi gerekenler malzeme kalitesinden bütçeye, markadan akort mekanizmalarına kadar pek çok başlık altında toplanıyor. Ayrıca gitaristin / gitarist adayının seviyesi de klasik gitar seçiminde önemli olan konulardan biri. Özellikle uzun zaman seçtiği tek gitarını kullanmak isteyenlerin de bu noktada ince eleyip sık dokuması önem kazanıyor. Bu doğrultuda siz de klasik gitar alırken nelere dikkat edilmeli merak ediyorsanız içeriğimizi keşfedebilir, gitar seçiminiz öncesinde gereken tüm kriterleri öğrenebilirsiniz.

Bütçe ve Fiyat Aralığı Belirleyin

Daha realist bir seçim için gitar alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında bütçenizi belirlemeniz gerekir. Özellikle fiyat – performans kriterine de öncelik veriyorsanız bütçenize uygun bir fiyat aralığı belirleyebilir ve bu minvaldeki klasik gitar modellerini inceleyebilirsiniz. Bu sayede belirlediğiniz fiyat skalasındaki gitarlara odaklanabilir ve çok daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Ayrıca klasik gitarlar çok çeşitli olduğundan genelde farklı fiyat aralıklarındadır. Kaliteli bir gitar almak istiyorsanız bütçenizi buna göre ayarlamak önemlidir.

Gitar Sapına Dikkat Edin

Gitarı rahatça çalabilmenin en önemli unsurlarından biri ayarlarının doğru yapılmış olmasıdır. Söz konusu ayarların başında ise genelde sap ayarı gelir. Gitarın telleri akortlandığında sap bölümüne gerilim uygulayacağı için sap ağacının da gerilim direcinin iyi olması beklenir. Bunun için genelde sapın çok hafif içbükey formda olması ideal kabul edilir. Ayrıca tellerin gitar klavyesine göre çok yüksekte olmaması da önemlidir. Bir diğer önemli unsur ise gitar sapındaki perdeleri, yani nota aralıklarını belirleyen metal çubukların, sapın ahşap kısmına taşmamış olmamasıdır. Bu kısımda temiz işçilik önem kazanır. Son olarak gitar sapının, dayanıklı ve kırılgan olmayan ağaçlardan yapılmasına dikkat edebilirsiniz. Genel olarak klasik gitar tavsiyelerinde de sap malzemesi olarak akçaağaç ve maun gibi ağaçlar öne çıkar.

Malzeme Kalitesini İnceleyin

  • Klasik gitar alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında imalatta kullanılan malzeme de önem kazanır. Klasik gitarın yapımında hangi ağacın kullanıldığına göre bir seçim yapabilirsiniz. Zira her ağacın kendine has farklı bir özelliği olabilir ve klasik gitar da bundan etkilenebilir. Örneğin, klasik gitar hangi ağaçtan olmalı bakıldığında burada devreye kişisel zevkler ve tercihler girer. Örneğin, abanoz ağacı sert bir yapıdadır ve bas tonları ile dikkat çeker. Ayrıca abanoz ağacı yıpranmalara karşı yüksek dayanım da sunabilir.
  • Gül ağacı da klasik gitar yapımında en çok tercih edilen ve sevilen ağaç türlerindendir. Maun ağacı ise daha bas bir ton sunar. Sert ve dolgun çıkarmak isteyenler ya da blues parçalar çalmak isteyenler maun ağacından yapılan klasik gitarları tercih edebilmektedir. Tiz tonlar ise alder yani kızılağaç öne çıkar. Ceviz ağacı ise ses karakteri olarak mauna benzer ve daha çok el yapımı gitarlarda tercih edilir. Lamine ahşap gibi malzemelerden yapılan gitarlar, daha uygun fiyat sunabilmesine rağmen klasik gitarın tınısını ve ses yüksekliğini olumsuz etkileyebilir.

Tel Yüksekliği de Önemli

Klasik gitar alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de telin yüksekliği. Buna göre tellerin gitar klavyesinden çok yüksek olmaması beklenir. Çok yüksekte olursa notalara düzgün basamama riski vardır. Bu nedenle akor çalmak için daha çok enerji harcamanız gerekebilir ve bu da çok daha çabuk yorulmanıza neden olabilir. Tam tersine alçak teller de seste cızırdama gibi sorunlar çıkarabilir. Bu nedenle gitar tellerinin yüksekliği ne çok yüksek ne çok alçak olmalıdır.

Arzu ederseniz, Müzik Aletleri sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Akort Kulaklarının Kalitesine Bakın

Akort burgusu ya da akort kulağı, telli çalgıların akort edilmesinde kullanılan ekipmandır. Bu anlamda klasik gitarın sapının sonunda da bir akort burgusu, yani tellerin sarıldığı alan vardır. Bunun kalitesi de gitar seçimlerinde belirleyici olabilir. Bu akort kulakları kalitesiz ise sürekli bozulma riski vardır. Bu nedenle devamlı akort yapmak zorunda kalabilirsiniz ve bu da can sıkıcı bir deneyim olabilir.

Klasik Gitar Alırken Perdelere Dikkat

Klasik gitar seçerken perde ya da fret bölümüne de bakmanız önemlidir. Gitarın sap kısmını bölümlere ayıran tellerin dikine şekilde konumlandırılan kabarık ve düz çizgiler perdeleri oluşturur. Perde demirlerinin (metal çubukların) sapın dışına taşmaması gerekir. Yani bitiş kısmına dokunduğunuz zaman pürüzsüz bir doku hissetmeniz beklenir. Bazen perdelerdeki milimetrelik hatalar dahi problemlere yol açtığından bu noktada güvenilir bir seçim yapmak gerekir.

Klasik Gitar Alırken Diğer Önemli Kriterler

  • Gitarın Boynu: Alacağınız gitarın boynunda herhangi bir eğrilik veya bükülme olmamasına dikkat edin. Genel olarak boyun bölümünün düz olması beklenir.
  • Ses: Gitar sesi kişisel bir seçimdir. Dolayısıyla, mümkün olduğunca farklı gitarları deneyerek size hoş geleni seçebilirsiniz.
  • Marka ve Güvenilirlik: Güvenilir bir markadan gitar almak, özellikle müşteri desteği açısından oldukça önemlidir.
  • İkinci El Gitar Düşünüyorsanız: İkinci el klasik gitar almayı düşünüyorsanız, daha dikkatli olun. Gitarın durumunu iyice kontrol edin ve mümkünse bir uzmana gösterin.
  • Ekipman ve Aksesuarlar: Gitarın yanında alacağınız ekipman ve aksesuarlar da çalma deneyiminize katkı sunabilir. Çanta, akort cihazı, yedek tel bunlardan bazılarıdır.
  • Deneme: Her ne kadar online alışveriş rahatlığı ile klasik gitar satın alabiliyorsanız da imkân dâhilinde deneme – yanılma yoluyla da gitar seçebilirsiniz. Bunun için güvenilir bazı mağazaları ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.