Ana içeriğe geç

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma evresi, bebeklerin en hassas ve zorlu dönemlerinden biri olarak biliniyor. Hassas ve huzursuz bir döneme giren bebeklerde, diş çıkarma belirtileri yaklaşık 2 ila 3 ay öncesinde başlıyor. Bu nedenle de ebeveynlerin bu dönemde bilinçli ve hazırlıklı olması büyük önem taşıyor. Aile bireyleri diş çıkarma süreci hakkında ne kadar bilgi sahibi olursa, bebeğin süreci kolay geçirmesi de bir o kadar kolay oluyor. Her bebeğin diş çıkarma yaşı farklı olduğundan belirtileri doğru zamanda yakalayabilmekte fayda var. Peki bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Konuyla ilgili bilmeniz gereken bütün detayları blog yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?

Bebek diş çıkarma zamanı ortalama olarak yedinci ayda başlıyor. Fakat bazı bebekler 3. ay itibariyle erken diş çıkarmaya başlayabiliyor. Bunun yanı sıra bazı bebeklerse 12. ayda ya da daha sonrasında diş çıkarabiliyor. Bu nedenle bebeklerin ne zaman diş çıkaracağı değişkenlik gösterebiliyor. Diş çıkarmada genellikle kalıtsal faktörler etkin olarak rol oynuyor.

Bebek Dişleri Hangi Sırayla Çıkar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebek diş çıkarma sırası ise genellikle ön dişlerden başlıyor. Dişler, diş etine yaklaştıkça bölgede hassasiyet, şişlik ve kızarıklık görülebiliyor. 20 adet süt dişinin çıkması yaklaşık olarak 3 yaşına kadar tamamlanıyor. Kalıcı dişler ise 6 yaş civarında çıkmaya başlıyor.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Diş çıkaran bebekler diş etlerinde oluşan ağrı ve şişlik nedeniyle huzursuz olabiliyorlar. Peki bebek diş belirtileri nedir? Sizler için bebeklerin diş çıkarma belirtilerini derledik.

1. Salya Akıntısı

Bebekler genellikle 3. aylarında salya akıtmaya başlıyor. Bu durum özellikle diş çıkarma öncesinde iyice artıyor. Aynı zamanda çene ve ağız çevresinde de kızarıklıklar oluşabiliyor.

2. Ağrı Yaşanması

Bebek diş çıkarma aylarında ve öncesinde şiddetli ağrı yaşanabiliyor. Bu dönemde bebek eline geçen her şeyi ağzına sokarak diş etlerini rahatlatmaya çalışabilir. Bu nedenle bebeğiniz için çeşitli diş kaşıyıcı ürünler kullanabilirsiniz.

3. Yüksek Ateş

Bebeklerde diş çıkarmaya bağlı olarak 38 dereceye kadar çıkan ateş durumu gözlemlenebiliyor. Peki bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer?

Bebeklerde diş çıkarma döneminde yükselen ateş yaklaşık 1 ila 3 gün arasında sürüyor. Bu nedenle 3 günü geçen ve 38 dereceyi aşan ateşlenme durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekiyor. Bebeğinizin ateşini ateş ölçerle sık sık ölçmeyi ihmal etmemelisiniz.

4. İshal

Bebeklerin diş çıkarma döneminde artan tükürük salgısı, bebeğin ishal olmasına neden olabilir. Bu durum ikiden fazla görülürse mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

5. Uykusuzluk Problemi

Bebekler ilk ve azı dişleri çıkarken geceleri uykusuzluk sorunu yaşayabilir. Bu durumda bebeğinize diş kaşıyıcı vererek kendi kendine yeniden uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.

6. İştahsızlık

Diş çıkarma evresindeki bebekler, bu dönemde beslenmeyi reddedebiliyor. Özellikle 4 aylık bebek diş çıkarma belirtileri arasında yer alan iştahsızlık, geçici bir durum olarak biliniyor.

7. Diş Etlerinde Kızarma

Diş çıkarma sürecinde bebeklerin diş etlerinde kızarmalar ve morarmalar görülebiliyor. Bu durum kendiliğinden kısa sürede geçiyor.

Bebeklere Diş Çıkarma Döneminde Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin diş çıkarma belirtilerinden bahsettik. Peki bebeklerde diş çıkarmaya ne iyi gelir?

Bu dönemde bebekler her zamankinden daha fazla sevgiye ihtiyaç duyuyor. Ebeveynleri tarafından gösterilen ilgi, huzursuzluğun azalmasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra çeşitli bebek oyuncakları ile bebeğinizin ilgisini başka yöne çekebilir ya da diş kaşıyıcı ürünlerle diş etinin kaşınmasını azaltabilirsiniz.

Bebeklerin İlk Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin ilk dişleri çıkarken, diş etleri hassas oluyor. Bu nedenle bebeğinizin ağzını nemli bir bez yardımıyla silmelisiniz ve diş etlerine parmağınızla ya da yumuşak bir diş fırçasıyla masaj yapmalısınız.  Bunların dışında bebeğinizin ilk dişleri geldikten sonra ufak ve yumuşak kıllı bir bebek diş fırçası kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca ilk diş çıktıktan sonra düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidebilirsiniz. Çocuğunuz yaklaşık 2 ila 3 yaşında tükürmeyi öğrendiğinde florür içeren diş macunu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin ağız bakımını bahsettiğimiz şekilde yapabilirsiniz. Bebeğiniz için gerekli bakım ürünlerine akrep.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için en uygun bebek arabası seçimi için En Kullanışlı Bebek Arabası Seçimi blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.