Ana içeriğe geç

Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Düşüncesi bile rahatsız etse de deprem, ne zaman geleceği belli olmayan bir doğal afet. Özellikle Türkiye gibi “deprem kuşağı” ülkesinde yaşıyorsanız ikamet ettiğiniz ve çalıştığınız ortamlarda depreme karşı hazırlıklı olmanız hayati önem taşıyor. Dolayısıyla hem evinizde hem de ofisinizde bulundurmanız gereken bir deprem çantasının olması oldukça mühim. Biz de bu yazıda deprem çantasında ne olmalıdır, sorusunun cevabını ayrıntılarıyla veriyoruz. Hangi şehirde yaşadığınızdan ya da çalıştığınızdan bağımsız olarak siz de bu deprem çantasında neler olmalı listesini bir yerlere kaydedin. Sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilecek kadar önemli olan bu hazırlık sayesinde, deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalma şansınız yükselebilir. Yazının devamını okuyarak deprem çantasının nasıl hazırlanacağını ve çantada ilk yardım setlerinden reçeteli ilaçlara neler olması gerektiğini detaylarıyla birlikte öğrenebilirsiniz.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasında neler olması gerekir, sorusunu cevaplamaya başlamadan önce çantaya koyulacak eşyaların bir listesini çıkarmak gerekebilir. Zira plan yapmadan hazırlığa girişmek hem zaman kaybı olacak hem de gereksiz eşyaların çantaya girmesine sebebiyet verecektir. Dolayısıyla ailenizdeki kişi sayısına göre deprem çantasında neler olması gerektiğini belirleyin ve sonrasında ürünleri teker teker çantaya koymaya başlayın.

deprem çantası

Deprem Çantasında Olması Gerekenler:

Yukarıda da bahsedildiği üzere her ailenin deprem çantasında olanlar, aile dinamiklerine, aile bireylerinin yaşına, cinsiyetine ve sayısına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Aşağıda standart bir deprem çantasında olması gerekenler yer alıyor.

  • Kişi başına birer litre içme suyu: Havanın sıcak ya da soğuk olmasından bağımsız olarak sizi günler boyunca hayatta tutacak bir besin maddesidir su. Dolayısıyla ailenizdeki kişi sayısı kadar şu şişesi almanız göçük altında işinize epey yarayacaktır.
  • Çeşitli konserve gıdalar: Konserve gıdalar hem uzun süre dayanabilir hem de herhangi bir hazırlık aşaması gerektirmez. Dolayısıyla deprem çantasında farklı çeşitlerden konserve gıdaların olması sizi hayatta tutan en önemli ürünlerden biri.
  • Her boydan pil: Deprem çantasında ne olmalı, sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri, şüphesiz el feneri olurdu. Bu sebeple eğer deprem çantanızda bir el feneri olacaksa ona uygun piller de mutlaka olmalı.
  • El feneri: Göçük altında kaldığınızda hem olduğunuz yeri aydınlatmak hem de dışarıdakilere sizin bulunduğunuz noktayı tespit etme şansı vermek için el feneri gerekebilir.
  • Düdük: Düdük, depremde göçük altında kaldığınızda dışarıdakilere sesinizi duyurabileceğiniz yegane aletlerden.
  • Toz ve duman maskesi (yetişkin ve çocuk için): Göçük altında kaldığınızda bulunduğunuz nokta son derece tozlu ve hatta dumanlı olabilir. Dolayısıyla orada rahat nefes alabilmek adına hem sizin hem de sevdiklerinizin birer toz maskesi takmasında fayda var.
  • Kağıt havlu ve ıslak mendil: Kişisel hijyen her daim önemli. Göçük altında da olsanız sizi ve aile üyelerinizi enfeksiyonlara karşı koruyacak antimikrobiyal ıslak mendiller ve kağıt havluların yanınızda olması iyi olacaktır.
  • Maket bıçağı: Deprem çantası içinde olması son derece elzem ürünlerden biri de maket bıçağı. Her türlü işinize yarayacağı kesin.
  • Konserve açacağı: Konserve yemekleri açabilmek adına bir adet konserve açacağını deprem çantanıza yerleştirmeyi sakın unutmayın.
  • Reçeteli ilaçlar: Ailedeki hasta kişilerin devamlı kullandığı ilaçların deprem çantasında da olması son derece önemli.
  • Ağrı kesiciler: Her ihtimale karşı çantada ağrı kesicilerin olması göçük altında ağrılarınızı azaltmaya yardım edecektir.
  • Yazlık ve kışlık giysiler: Depremin ne zaman geleceği tahmin edilemediği için deprem çantasında hem yazlık hem kışlık hem de mevsimlik kıyafetlerin olması gerekir.
  • Hijyenik ped: Kadınların adet dönemlerinde kullanılan hijyenik pedler, deprem çantasındaki yerini almalı.
  • Uyku tulumu: Göçük altında kaldığınızda her aile bireyinin bir uyku tulumu olması her hava koşulunda rahat bir uykuyu garantileyebilir.
  • Nakit para: Hayatta kalmayı başardığınızda eviniz ve eşyalarınız anlamında pek fazla bir şey kalmamış olabilir. Dolayısıyla kredi kartlarının da geçerliliğini bir süre koruyamayacağı ortamda nakit para, ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz için yapabilmeniz için gerekecektir.
  • Bebek maması: Bebeğinizle göçük altındaysanız onun sağlığı için gerekli bebek maması, devam sütü ve bebek bezi gibi malzemelerin yanınızda olması şart.
  • Evcil hayvan maması: Tıpkı bebekleriniz gibi evcil hayvanlarınızın sağlığı da deprem sonrasında son derece önemli. Onlar için deprem çantasına koyacağınız mama, göçük altında onların aç kalmasını bir süre engelleyecektir.
  • zlük: Gözlüksüz göremeyen aile bireyleri için deprem çantasında yedek bir gözlük olması son derece elzem.
  • Kağıt bardak, tabak: Gıdaları rahatça tüketebilmeniz için kağıt tabak, bardak, plastik çatal ve kaşığınızın olması iyi olurdu.
  • Yağmurluk: Deprem olduğunda göçük altında kaldıysanız ve ortamda su varsa sizin kuru kalabilmeniz için yağmurluk giymeniz gerekebilir. Dolayısıyla aile bireylerinin sayısı kadar yağmurluğun deprem çantasında olmasında fayda var.
  • Yangın söndürücü: Her ihtimale karşı ev tipi bir yangın söndürücü yanınızda olmalı.
  • Önemli belgeler (tapu, sigorta kartı, ruhsat, kimlik, diplomalar…): Tıpkı nakit para gibi deprem çantasına yerleştirilen önemli evraklar da depremden sağ çıktığınızda işinizi kolaylaştıracak eşyalardan.
  • İlk yardım çantası: Bir deprem çantası nasıl hazırlanır, derseniz onsuz hazırlanmaz derdik. Zira ilk yardım çantası, bir deprem çantasında mutlaka olması gerekenlerin başında geliyor. Herhangi bir ilk müdahale yapılması gerektiğinde ilk yardım setindeki ürünleri kullanmanız gerekebilir.
  • Ayakkabı: Özellikle çocukların ve yaşlıların ayakkabı giymesi, onların ayaklarını üşütmesine engel olarak onları güvende tutmaya yarayacaktır.
  • Çadır: Çadır, eğer arabanız yoksa deprem sonrasında evinize girmek zorunda kalmanızı engelleyebilir. Dolayısıyla ideal boyutta bir çadır sayesinde depremde hasar gören evinize görmek yerine kendinizi ve ailenizi güvende tutabilirsiniz

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Deprem çantasında neler olmalı sorusunun detaylı yanıtını verdikten sonra sırada bu çantanın evin ya da ofisin neresinde durması gerektiği var. Peki, hiç düşündünüz mü deprem çantası nerede durmalı, diye?

Tüm hazırlıkları yapılan deprem çantasını evinizdeki portmantoya, kıyafet dolabının içine ya da bazasız yatakların altına koyabilirsiniz. Depremin hangi saat aralığında olacağını kestiremeyeceğiniz için sadece evde değil, çalıştığınız alanlarda da bir deprem çantası bulundurmanızda fayda var. Örneğin daha küçük çaplı bir deprem çantası hazırlayıp ofisteki masanızın uygun bir alanına koyabilirsiniz. Ayrıca okul çağındaki çocuğunuz için de küçük bir ilk yardım seti oluşturarak okul görevlilerine teslim etmenizde fayda var. Kısacası hem sizin hem de sevdiklerinizin güvenliği için bir deprem çantası hazırlamak hiç de zor değil. Hadi, üşenmeyin ve şimdi tam teçhizatlı bir deprem çantası hazırlayıp onu evinizin uygun bir köşesine yerleştirin. “Keşke” dememek için hemen harekete geçin!

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.