Ana içeriğe geç

iOS mu, Android mi?

iOS mu, Android mi?

Akıllı telefonlar, artık neredeyse hepimizin hayatında. Tabiri caizse 7’den 70’e ellerden düşmeyen bu cihazlar, farklı özelliklere sahip olarak satışa sunuluyor. İşletim sistemi de bu farklılıklardan biri ve hatta belki de en önemlisi. Amerikan devi Apple’ın cep telefonlarında kullandığı işletim sistemi olan iOS ile diğer markalardaki işletim sistemi Android, temelde belli başlı niteliklerle birbirinden ayrılıyor. Biz de bu yazımızda akıllı cep telefonu almak isteyenler için iOS ve Android farklarını masaya yatırıyoruz. iOS mu Android mi? Öğrenmek için yazının devamını okumanız yeterli.

ios or android

iOS mu Android mi Daha Güvenli?

iOS mu Android mi daha güvenli, sorusuna yanıt vermek için konuyu belli başlıklar altında incelemekte ve ona göre bir sonuç çıkarmakta fayda var. Zira her iki sistemde de kullanıcı için birçok fayda mevcut.

Her konuda desteğine başvurduğumuz bu akıllı cihazlardaki çeşitlilik ve temel işlev alanı genişledikçe bizim için daha da vazgeçilmez olmaları kaçınılmaz. Dolayısıyla öncelikle kişinin, cep telefonunu en çok hangi amaçlarla kullandığını belirlemesi birincil amaç olmalı. Telefonunuz profesyonel hayatınızın bir parçası mı yoksa sadece internette gezinmek ve sosyal medya mecralarında vakit öldürmek için mi kullanıyorsunuz? Kaliteli fotoğraflar çekmek, işinizin bir parçası mı yoksa doğa ve portre fotoğrafları çekmek sizin için bir hobiden ibaret mi? Tüm bu soruların cevabını verdikten sonra satın alacağınız cep telefonunda da nasıl özellikler aradığınız konusu netleşmeye başlayacaktır.

Sadece Apple markasının iPhone model cep telefonlarında kullanılabilen iOS işletim sistemi ile pek çok farklı markanın cep telefonlarında gördüğümüz Android hangi konularda birbirinden ayrılıyor, gelin hep birlikte inceleyelim.

güvenlik

Güvenlik

Günümüzde siber güvenlik hem bireyler hem de kurumlar için son derece önemli. Kişiler bunun için upuzun, karmaşık ve akılda kalması zor şifreler üretirken şirketler bu konuda farklı çözümler üretebiliyor. Dolayısıyla cep telefonu üreticisi markaların da güvenlik alanındaki yatırımları azımsanamaz. Dolayısıyla sizin de cep telefonunuzu yenilemek istediğinizde aradığınız ilk kriterlerden biri güvenlik. iOS işletim sistemine sahip iPhone model telefonlardaki güvenlik önlemlerinin, Android’e kıyasla bir tık daha iyi olduğu söyleniyor. İki faktörlü kimlik doğrulama özelliği sunan iOS işletim sisteminde Apple Kimliğinin kullanılması zorunlu. Gerek kendi belirlediğiniz şifreyle gerekse parmak iziniz ya da biyolojik bilgilerinizle birleştirebileceğiniz Apple Kimliğinizi, uygulamalara girerken kullanmanız gerekiyor. Böylece verileriniz diğer şahısların eline geçemiyor. Android’de de biyolojik veriler kullanılıyor ancak bunlar kişinin tercihine bırakılmış. Bununla birlikte, bu işletim sisteminde de uygulama indirme, web’de gezinme veya veri paylaşmayı seçme gibi yaptığınız her işleme uygun koruma özellikleri entegre edilmiş. Ancak Google Android Ekibi Başkanı, yaptığı bir konuşmasında Android sistemlerin, güvenli olacak şekilde tasarlanmadığından bahsetmişti. Bu da iOS’un, Android tabanlı sistemlere kıyasla hedef alınma ihtimalinin daha düşük olduğu anlamını taşıyor.

Maliyet

Maliyet konusu günümüzde artık her iki işletim sistemi için de önemli. Android işletim sistemini kullanan markaların cep telefonu modelleri de artık iPhone modelleri kadar yüksek maliyetli olabiliyor. Özellikle Samsung ve Xiaomi gibi markaların üst model cep telefonlarının fiyatı, iPhone modelleriyle yarışır durumda. Ama tabi ki Android tabanlı telefon markaları bu ikisiyle sınırlı değil. Dolayısıyla eğer güçlü özelliklere sahip ve hesaplı bir akıllı telefon satın almak istiyorsanız, Android’den başka seçeneğiniz de yok gibi.

Destek

iOS mu daha iyi yoksa Android mi, konulu incelememizdeki başlıklardan biri de destek servis. Her iki işletim sistemi de çoğunlukla iyi çalışır durumda oluyor ve destek ihtiyacı her ikisinde de çok nadir aranıyor. Ancak her ihtimale karşı bir yardım ekibinin ulaşılabilir mesafede olduğunu bilmekte yarar var. iOS işletim sistemine dayanan iPhone modellerinin destek servisi, Apple Store’lar. Arayıp randevu alarak cihazınızın arızasına çözüm bulabilirsiniz. Android işletim sistemindeki telefonlar için böyle bir durum söz konusu değil, ancak arızalanan cihazınızı, satın aldığınız firmaya ya da markaların destek servislerine götürüp çözüm bulmanız mümkün.

bartarya

Batarya

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Android tabanlı telefonlardaki çeşitlilik oldukça fazla. Hal böyle olunca dünya devi markaların cep telefonu modellerini Android işletim sisteminde görmek mümkün oluyor. Uzun pil ömrü de Android’in iOS’tan iyi olduğu nadir alanlardan. Ultra yüksek kapasiteli piller, Android cep telefonlarından bazılarında bulunuyor ve bir iPhone modeline kıyasla çok daha uzun süre dayanarak kullanıcısını memnun ediyor.

Donanım

Donanım konusu, iOS ve Android arasında kalmanızın en büyük nedeni olabilir. Zira telefonu telefon yapan özelliklerden ilki cihazın donanımında saklıdır. iOS işletim sistemine sahip iPhone modellerini sadece Apple ürettiği için ürünler üzerindeki denetimi de oldukça kolay ve sıkı. Ancak Android tabanlı telefonlar aklınıza gelebilecek pek çok farklı markanın ürünü olabilir. Bu sebeple de ürünlerin ağırlığı, tasarımı, malzeme kalitesi ve boyutu birbirinden farklılaşır.

app

Uygulamalar

Apple App Store’daki uygulama sayısı, Google Play Store’dakinden çok daha azdır. Apple bu konuda oldukça katı ve bunun geçerli bir sebebi var: Güvenlik. Örneğin Android’deki Play Store’da indirilen sahte WhatsApp uygulaması, uygulama mağazasından kaldırılana kadar bir milyon defa indirilmiştir. Apple’ın sıkı denetimleri ve bu konudaki vizyoner duruşu sayesinde App Store kullanıcıları bu sahte uygulamanın zararlarından korunmuş oldu. Bu da iOS mu yoksa Android mi, sorusunun cevabını biraz daha netleştirmeye yardımcı olabilir.

ios

Entegrasyon

Bildiğiniz üzere iOS sadece iPhone modellerinde var. Dolayısıyla Apple marka cihazlarla sorunsuz eşleşen iOS işletim sistemi ürünleri, Android cihazlarla eşleşirken sorunlar yaşanabiliyor. Android cihazlarsa çoğunlukla her işletim sistemine de uyum gösteriyor.

Kısacası Android mi iOS mu almalıyım, derseniz net bir cevap vermemiz mümkün değil. Burada devreye cep telefonu kullanım amacınız giriyor. Her iki sistemin de güçlü ve zayıf yönleri mevcut. Deneyip görün!

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.