Ana içeriğe geç

Kedi Maması Seçme Rehberi

kedi-mamasi-secme-rehberi-2

Evin neşe kaynağı olan minik dostlarınız için kedi maması seçimi en çok kafa karışıklığı yaratan konulardan. Her gün artmaya devam eden çeşitler arasında kafanızın karışması da son derece doğal. Farklı içeriğe sahip olan mamalar kimi zaman kediler tarafından beğenilmiyor. Kedinizin aldığınız mamayı beğenmemesi kimi zaman da içeriğinden çok mamanın formuyla alakalı olabiliyor. Markaların ürünleri arasından kedinizin ihtiyaçlarına uygun bir çeşit bulmakta zorlanıyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Sizin için kedi maması alırken dikkat edilmesi gerekenleri, mama çeşitlerini ve daha pek çok konuyu ayrıntılı olarak ele aldık. İçeriklerine, formlarına ve kullanım kolaylığına göre farklı başlıklarda incelediğimiz kedi maması özelliklerine dikkat ederek siz de kolayca seçim yapabilirsiniz. Hazırsanız konuya mama çeşitlerini ele alarak başlayalım.

Farklı Sınıflandırmalara Göre Kedi Maması Çeşitleri

Kedi mamaları temelde yaş aralıklarına göre sınıflandırılıyor. Siz de seçim yaparken kedinizin yaş aralığına uygun olan mamayı tercih edebilirsiniz. Mamalardaki yaş aralığı üçe ayrılıyor:

  • Yavru Kedi Maması: Bu mamalar, 1 yaşın altındaki kedilerin kullanımına uygun olarak üretiliyor.
  • Yetişkin Kedi Maması: Yetişkin kediler için kullanılan mamalar 1 ve 7 yaş arasını kapsıyor.
  • Yaşlı Kedi Maması: Yaşlı kediler için üretilen mamalar ise 7 yaş ve üzerinde kullanılıyor.

Kedilerde mama seçimi yaparken kafa karışıklığına sebep olan bir başka konu da mamanın formu ve sunumu. Siz de bu seçimi kedinizin yemekten hoşlandığı çeşide göre yapabilirsiniz. Farklı formdaki mamalar ikiye ayrılıyor:

  • Kuru Mama: Kedilerin ağız büyüklüğüne göre hazırlanan kuru mamalar, saklama kolaylığı ve zengin içerikleri nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.
  • Yaş Mama: İçerisinde sebze, et parçaları ve farklı soslar bulunduran bu mamalar, daha ıslak bir yapıya sahip olduğu için yeme kolaylığı sunuyor.

Son sınıflandırma ise mamanın içeriği hakkında oluyor. Bu çeşitlerin net bir sayısı bulunmamakla birlikte her marka farklı kedi ihtiyaçlarına yönelik çeşitler üretebiliyor. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İdeal kabul edilen kilo aralığının üzerinde olan kediler için diyet mamaları
  • Kısırlaştırılmış kedilere özel üretilen mamalar
  • Sindirim sorunu yaşayan kedilere özel mamalar
  • Uzun tüylü kediler için tüy topaklanmasını önleyen ve sindirim sistemini düzenleyen mamalar
  • Deri hassasiyeti bulunan kediler için üretilen mamalar
  • Diş sağlığını korumaya yardımcı mamalar
  • Çevresel alerjilere yönelik mamalar
  • Tahıl içermeyen kedi mamaları

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kedi bakımında önemli bir yere sahip olan konuların başında mama ve kedi kumu seçimi geliyor. Sürekli olarak kullanılan bu ürünlerin kedinizin sağlığını tehdit etmeyecek içeriklere sahip olması son derece önemli. Kaliteli içeriklere sahip markaların kedi mamaları, kedinizin ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yardımcı oluyor. Fakat çok düşük fiyat aralıklarında satılan ve marka bilinirliği olmayan ürünleri seçerseniz, bu durum kedinizin yeterince beslenememesine sebep olabilir. Düşük besin değeri bulunan mamalar zamanla tüy dökülmelerine, sağlıksız kilo alımı veya kilo kayıplarına da sebep olabilir. Siz de hangi kedi maması daha iyi sorusundan yola çıktığınızda öncelikle kaliteli marka seçimine dikkat etmelisiniz. Alışveriş yapabileceğiniz markaları belirledikten sonra ise ürün çeşitleri arasından seçim yapmaya başlayabilirsiniz. Mamaların arasındaki farklar kedinin yaşı, cinsiyeti ve aktivitesi gibi farklı kriterlere göre belirleniyor. Oluşturulan çeşitler arasındaki asıl fark ise protein, lif ve yağ oranlarının farklılaşmasıyla ortaya çıkıyor. Siz de kedinizin ihtiyaçlarına göre mama seçiminde bu özelliklere yoğunlaşabilirsiniz. Kedi maması seçimi sırasında dikkat edebileceğiniz noktaları farklı başlıklar altında ele alabiliriz.

Kedinizin Yaşına Uygun Mama Seçimi

Hangi kedi mamasını almalıyım şeklinde bir soru sorulduğunda bakılması gereken ilk özellik kedinizin yaşı oluyor. Kediler, tıpkı insanların gelişim süreçleri gibi her yaş grubunda farklı özellikler gösteriyor. Bu da ihtiyaçlarının farklılaşmasına yol açıyor. 1 yaşın altındaki kediler yavru kategorisine girdiği için bu dönemin gerektirdiği yeme düzenine göre mama seçilmesi gerekiyor. Yavruluk dönemleri hayvanların en hareketli olduğu dönemlerden biri. Yerinde duramayan kedi yavrularının yapılarına özel olarak üretilen 1 yaş altı mamalar hem sevimli miniklerin gelişimini destekliyor hem de bitip tükenmeyen enerjilerini atmalarına yardımcı oluyor. Kedilerde yetişkinlik dönemi ise 1 ve 7 yaş arası olarak kabul ediliyor. Bebeklik döneminden çıkan kediler için doğru dengenin bulunması son derece önemli. Bu dönemde ihtiyaçlarına uygun olacak protein, tahıl ve yağ değerlerine sahip mamalar ile geçiş sürecini gerçekleştirerek kedinizin uzun yıllar sağlığını korumasına yardımcı olabilirsiniz. 7 yaş sonrası ise kedilerde yaşlılık dönemi olarak kabul ediliyor. Aradan geçen yıllarla birlikte kedilerin aktivitelerinde yavaşlama, böbrek ve sindirim sorunları gibi yaşlılıkla birlikte gelen sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu dönemde kedinizin ihtiyacı olan desteği sağlayabilmeniz için yaşına uygun olarak geliştirilen mamaları seçmeniz son derece önemli. 7 ve 8 yaş genellikle sınırdaki yaşlar olarak kabul ediliyor. Bu yaş aralığındaki kedilerde yetişkin veya yaşlı kedi mamalarından hangisinin seçeceğinize karar vermek için kedinin kilo ve hareketlilik düzeyine bakmak gerekiyor.

Kedilerin Farklılaşan Beslenme İhtiyaçları

Yaş kriteriyle bağlantılı olarak kedilerin besin ihtiyaçları da değişiklik gösteriyor. Genç kediler için üretilen mamalarda protein miktarı daha yüksek olurken yaşlı veya kısırlaştırılmış kedilerin mamalarında yağ oranı düşürülüyor. Kedi maması içeriği nasıl olmalı sorusunun cevabı her kedi için farklılık gösterebilir. Fakat dikkat edebileceğiniz birkaç konu şu şekilde sıralanabilir:

Kedinin Kilo Durumu

Kilosu yüksek olan kediler için hazırlanan farklı mama çeşitleri bulunuyor. Sağlıksız kilo alımı kedilerde pek çok hastalığın da habercisi. Bu nedenle kedinizin hareketlerini kısıtlayan ve sorunlara yol açan fazla kilolarından kurtulması için siz de diyet mamalarını tercih edebilirsiniz. Düşük kalorili bu mamalar kedinizin öğününü azaltmadan kilo vermesine yardımcı olacaktır. Mamaların içerisindeki yağ oranlarına da dikkat edebilirsiniz. Az yağ oranıyla yüksek lif ve protein içeren mamalar bu dönemde kedinizin tam da ihtiyacı olan yardımı sağlayacaktır.

Kısırlaştırılmış Kedilere Özel Mamalar

Altıncı ayla birlikte kızgınlık belirtileri göstermeye başlayan kedilerde kısırlaştırma operasyonları sık rastlanan olaylardan biri. Operasyon sonrası kedilerde hareketsizliğe bağlı olarak yağlanma ve kilo alımı yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda normal beslenme düzenine devam etmek yerine daha düşük kalorili bir mama geçmeniz çok daha faydalı olacaktır. Kedilerde hem ruhsal hem de fiziksel anlamda önemli değişimlere yol açan kısırlaştırma işlemi sonrası farklı cinsiyetlere özel olarak geliştirilen kısırlaştırılmış kedi mamalarını tercih edebilirsiniz.

Kedilerin Tüy Uzunlukları

Kedilerin göz alıcı renklere sahip tüyleri kimi zaman sorunları da beraberinde getiriyor. Temizliklerini kendi başlarına halleden kediler, hatırı sayılır ölçüde tüy yutuyorlar. Bu da özellikle uzun tüylü kedilerde önemli sindirim sorunlarına yol açabiliyor. İçeride bir topak haline gelen tüyler sindirim sistemini tıkayarak kediyi zor durumda bırakabiliyor. Farklı ırklardan kedilere özel mamalar bu sorunu çözme konusunda yardımcı size olabiliyor. Fakat özellikle uzun tüylü kediler için geliştirilen mama çeşitleri de bulunuyor. Bu çeşitlerde, sindirim konusunda sorun yaratan tüy yumakları için mamanın içine malt katılarak uzun tüylü kedilerin kullanımına uygun hale getiriliyor. Malt, bu yumakları açarak boşaltım ile birlikte atmaya yardımcı oluyor. Siz de uzun dönemde büyük problemlere yol açabilecek tüy problemini çözmek için bu tür mamaları kullanabilirsiniz.

Farklı Hastalıklara ve Kedi İhtiyaçlarına Göre Çeşitlenen Mamalar

Kediler de tıpkı insanlar gibi bir gelişim evresine sahip. Doğuştan sahip oldukları hastalıkların yanı sıra yaşlanmayla birlikte de gelen pek çok sorun olabiliyor. Kedinizin özel ilgiye ihtiyaç duyduğu hastalık durumlarında kullanabileceğiniz farklı mama çeşitleri mevcut. Her kedi fazla kilolarla, midede tüy birikmesiyle veya ağız kokusu sorunuyla karşılaşabilir. Bu gibi ihtiyaçlara özel kullanabileceğiniz farklı mama türleri bulunmaktadır. Ayrıca aynı evde birden fazla kedi yaşıyorsa veya kediniz evde yaşarken sıklıkla sokağa çıkıyorsa da kullanabileceğiniz farklı mama çeşitleri mevcut. Yaygın olarak rastlanabilen bu durumların yanı sıra kediniz farklı hastalıklar nedeniyle özel bir beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Bu dönemde, strese bağlı ortaya çıkan hastalıklar, böbrek veya sindirim rahatsızlıkları gibi farklı türlerdeki hastalıklar için üretilen mama çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

kedi-mamasi-secme-rehberi-1

Kuru ve Yaş Mama Seçimi

Mama seçiminde kararsızlık yaran bir başka konu ise kuru ve yaş mama konusu. Hangisinin daha iyi olduğu konusunda net bir kanıya varmak mümkün olmasa da kedinizin ihtiyaçları ve yaşam şekline göre bir tercih yapabilirsiniz. Kuru mamaların yaygın olarak tercih edilmesinin en büyük sebebi saklama koşulları. Yüksek miktarlarda toplu olarak alabileceğiniz kuru mamalar uzun süre sorunsuz bir şekilde muhafaza edilebiliyor. Kedilerin ağız yapısına uygun büyüklüklerde üretilen bu mamalar, pek çok farklı içeriği bir arada bulunduruyor. Özelikle uzun süre dışarıda vakit geçirmeniz gerekiyorsa kuru mama kullanarak kedinizin beslenme düzenini kolayca ayarlayabilirsiniz. Yaş mama olarak da bilinen konserveler ise içerisinde daha fazla su bulundurduğu için kolayca tüketilebiliyor. Ayrıca parça et şeklindeki bu mamalar yapıları itibariyle de kediler tarafından oldukça seviliyor. Gün içerisinde az su tüketen kediniz için siz de yaş mamaları tercih edebilirsiniz. Siz de kedinizin tercihlerine ve yaşam temponuza göre bu iki seçenekten birini kullanabilirsiniz. Kedi mamalarının önerilen kullanım şekli ise bu iki mama çeşidinin bir arada kullanılması.

Mamalarla ilgili merak edilen bir başka konu ise saklama koşulları. Kedi maması bozulur mu sorusu sıkça soruluyor fakat buna verilecek cevap mama çeşitlerine göre farklılık gösterebiliyor. Kuru mamalar daha uzun süre güvenle saklanabilse de kedinizin mama kabına koyduğunuz miktar da son derece önemli. Uzu süre açıkta kalan mamaların içerisindeki yağlar tepkimeye girerek tadının acılaşmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle kediniz mama kabında bıraktığı taneleri daha sonra yeme konusunda isteksiz olabiliyor.  Siz de her seferinde kedinizin yiyeceği kadar mamayı kaba koymaya özen gösterebilirsiniz. Uzun süre evde olamadığınız zamanlar içinse akıllı mama kaplarını tercih edebilirsiniz. Yaş mamalar ise kuru mamalara göre çok daha hızlı bozulabiliyor. Bu tür çeşitlerde de yine kedinin yiyebileceği kadar mamanın kaba koyulması önemli. Geri kalan mamayı da dolapta saklayarak uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.

kedi-mamasi-secme-rehberi-3

Uzun Vadede Mama Değişimi Gerekli

Kediniz uzun süre aynı mamayı tükettiğinde mama konusunda herhangi bir değişim yaşandığı zaman yeni mamayı reddedebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için belli aralıklarla mama değişimine gidebilirsiniz. Fakat mama değişiminin en önemli sebebi, kedinizin metabolizmasının bu içeriklere alışmasını önlemek. Farklı mamalar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Standart olarak kullandığınız mamaların yanı sıra bazı zamanlar özel içerikli mamaları tercih ederek hastalıklara karşı kedinizin vücut direncini artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bu değişim kedinin farklı protein ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından da önemli. Tavuk, balık, kırmızı et gibi farklı protein kaynaklarıyla beslenmek kedinizin iştahını da artıracaktır. Protein içeriğini değiştirmek ise alerjik problemler için faydalı olacaktır.

Kedi mamasının içinde neler var?

Kedi mamalarında bulunan içerikler çeşitler arasında farklılık gösterse de kedi mamasının içinde neler var sorusuna verilecek yanıtları birkaç başlık altında toplayabilmek mümkün. Mamaların önemli bir kısmını hayvansal protein kaynakları oluşturuyor. Bunlar da sığır, kuzu, tavuk, hindi ve balık gibi farklı çeşitlere ayrılıyor. Proteinden sonra mamalarda yer alan diğer bir içerik türü ise tahıllar. Karbonhidrat ihtiyacını karşılayan tahılların kedilerin beslenme düzeninde minimum düzeyde yer alması tavsiye ediliyor. Bu nedenle içerikler kısmından buğday, mısır, patates veya soya gibi farklı karbonhidrat kaynaklarının oranlarını kontrol etmenizde fayda var. Tahıllar yerine içerisinde farklı sebze çeşitleri bulunduran mamaları tercih edebilirsiniz. Vitamin ve mineraller de kedinizin beslenmesini desteklemek amacıyla mamalarda yer alıyor. Kediler için önem taşıyan vitaminlerin başında A, B9, B12 ve C vitaminleri geliyor. Ayrıca güçlü kemiklere sahip olabilmeleri için kalsiyum, sağlığını koruyabilmesi için demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller de mama içeriklerinde yer alıyor. Taurin adı verilen amino asit de kedilerin sağlığı konusunda öneme sahip başlıca içeriklerden. Kediler tarafından üretilemeyen taurin maddesinin dışarıdan desteklenmesi gerekiyor. Farklı oranlarda mama içeriklerinde yer alan bu ürünler kedinizin günlük besin ihtiyacını karşılamasına yardımcı oluyor.

Kedi maması nasıl seçilir sorusundan yola çıkarak sizin için ayrıntılı bir rehber hazırladık. Mama seçerken unutmamanız gereken asıl nokta, en iyi mamayı kediniz bilir. Kedinizin ihtiyaçlarına uygun olarak seçeceğiniz çeşitleri öncelikle az miktarlarda satın alarak deneyebilir ve kedinizin tercihlerine göre bir sonuca varabilirsiniz. Kaliteli markaların kedinizin yaşına, kilosuna, ırkına, tüy uzunluğuna ve farklı fiziksel ihtiyaçlarına göre ürettiği birçok çeşit mevcut. Siz de kedinizin ihtiyaçlarını net olarak belirledikten sonra bu çeşitler arasından kolayca kedi maması seçimi yapabilirsiniz. Kedinizin tüm ihtiyaçlarına uygun ürünleri bulmak ve fiyat karşılaştırması yapmak için buraya tıklayabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Önemli Nokta hakkındaki yazımıza da göz atabilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.