Ana içeriğe geç

Klasik Gitar Bakımı Nasıl Yapılır?

Klasik Gitar Bakımı Nasıl Yapılır

Gitar bakımı, çoğu zaman ihmal edilen fakat enstrümanın ses kalitesini ve yapısını korumak adına büyük öneme sahip olan bir konu. Gitarınızı aktif olarak kullansanız da uzun süre kenarda yatırsanız da bu bakıma ihtiyaç duyacaktır. Farklı gitar çeşitlerine göre uygulayabileceğiniz yöntemler olsa da klasik gitar bakımı bazı temel aşamalara sahip. Peki, gitar temizliği ve bakımını belli bir periyotta mı yapmak gerekir? Bakım aralıklarınızın süresi sizin kullanım sıklığınıza göre değişiklik gösterebilir. Fakat gitardan istediğiniz sesleri alamıyorsanız bunu bakım zamanı konusunda önemli bir işaret olarak kabul edebilirsiniz. Gitar temizliği, zaman içerisinde klavye ve gövde üzerinde biriken kirlerin tellere zarar vermesini önlüyor. Kir ve tozlar tellerde birikerek oksitlenme gibi sorunlara sebep olabiliyor. Ses kalitesini bozan bu durum, gitarınızın sağlığını da etkileyebiliyor. Gerekli malzemeler ile evinizde kolayca gitar bakımını gerçekleştirebilmeniz mümkün. Sizin için sıraladığımız adımları takip ederek gitarınızın ses kalitesini iyileştirebilir, daha parlak görünmesini sağlayabilir ve derinlemesine bir bakım gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 1: Kendi Gitar Bakım Kitinizi Oluşturun

Gitar bakımı yaparken kullanmanız gereken belli ürünler bulunuyor. Siz de kolayca bir araya getirebileceğiniz bu ürünlerle kendi bakım kitinizi oluşturabilirsiniz. Böylece temizlik işlemini de belli bir düzene oturtmanız da kolaylaşır. Fakat seçtiğiniz ürünlerin gitar bakımına uygun olması da son derece önemli. Öncelikle gitar temizliği ve bakımında kullanabileceğiniz bir sprey temizleyici almanız gerekiyor. Bu ürünü uygulamak içinse geride pamukçuk bırakmayan bezleri tercih edebilirsiniz. Sprey sonrası hem gitarı temizlemek hem de beslemek için çoğunlukla limon yağı olmak üzere farklı bakım yağları kullanılabiliyor. Siz de kendi gitarınıza uygun olan bir bakım yağını seçebilirsiniz. Gitar bakım kitinizi oluşturmak için son ihtiyacınız olan şey ise telleri kesmek için bir yan keski. Kolayca temin edebileceğiniz bu 4 ürün ile artık gitar bakımını gerçekleştirmek için hazırsınız.

Adım 2: Telleri Çıkarın

Gitarınıza derinlemesine bir temizlik ve bakım yapmak için telleri çıkarmanız gerekiyor. Bu nedenle bakım işlemini tel değiştirme zamanına denk getirmenizde fayda var. Yan keskiyi kullanmadan önce telleri gevşetmeyi de unutmayın. Aksi takdirde gergin tel aniden savrularak yüzünüze veya vücudunuza zarar verebilir. Ayrıca bu ani kuvvet değişimleri zamanla klavyenin eğilmesine de sebep olabiliyor. Bu nedenle hem kendinizi hem de enstrümanınızı korumak adına gitar temizliği öncesi telleri gevşettikten sonra kesme işlemini gerçekleştirmeye özen gösterebilirsiniz.

Adım 3: Temizleyici Spreyle Tüm Yüzeyleri Silin

İşleme, gitar bakımında kullanılan temizleyici sprey ve pamukçuk bırakmayan bir bez kullanarak başlayabilirsiniz. Bu ürünlerle enstrümanınızın tüm yüzeylerini, birleşim noktalarını ve ayrıntılarını temizleyebilirsiniz. Kullandığınız sprey, derinlemesine bir bakım yapmadan önce gitarınızın üzerindeki tozları ve kolay çıkabilen kirleri temizlemenize yardımcı oluyor. Bu noktada dikkat edebileceğiniz konu ise ürünü fazla kullanmamak. Özellikle cilası bulunmayan klavye bölümlerinde, fazla ürün uygulamamak adına genel bir spreyleme yaparak gitar temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece herhangi bir şişme durumu da yaşamazsınız. Fazla ürün kullandığınızda perdelerde sorun yaşayabilirsiniz. Eğer cilalı akçaağaç klavye kullanıyorsanız bu işlemi uygulamanız gerekmiyor. Yalnızca nemli bir bezle klavyenizin tozunu almanız yeterli olacaktır. Klavye dışında kalan yüzeyleri ise fazla güç uygulamadan ayrıntılı olarak temizleyebilirsiniz.

klasik-gitar-bakimi-nasil-yapilir-3

Adım 4: Detaylı Temizliğe Klavyenizden Başlayın

Gitarda en yoğun kullanılan bölüm klavye olduğu için hem daha fazla kirlenebiliyor hem de bu bölümde biriken kirler gitarın sesini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Klavyenin üzerinde yer alan perdeler de yapıları gereği toz ve kirlerin birikmesine sebep olabiliyor. Ayrıca telle en çok temas eden noktalarda da oksitlenmeler görülebiliyor. Temizleme işlemi sonrası gitarlarda kullanıma uygun olan bir bakım yağı ile bu bölümleri ayrıntılı olarak temizleyebilirsiniz. Böylece yüzeysel temizlik sırasında çıkmayan ter ve parmak izlerini de klavyeden kolayca çıkarabilirsiniz. Gereksiz ürün kullanımından kaçınmak için yağı direkt olarak gitara değil, temizleme bezinin üzerine uygulamanızda fayda var. Düzenli olarak yapacağınız gitar fret temizleme işlemi klavyedeki perdelerinin parlatılması açısından da faydalı. Bu da yaptığınız perde geçişlerini çok daha kolay hale getiren ve perdelerin ömrünü uzatan unsurlardan biri.

Adım 5: Gövde Temizliğini Unutmayın

Klavyeden sonra daha az ayrıntı içeren gövde bölümünün temizliğine geçebilirsiniz. İlk aşamada sprey temizleyici ile tozunu aldığınız gövdeye derinlemesine bir bakım için cilalama işlemi uygulayabilirsiniz. Bu işlem hem gövdenin parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor hem de ağacın hava almasını sağlıyor. Gövdede yer alan metal aksamı korumak için ürünleri kullandığınız bez üzerine uygulamanızda fayda var. Böylece gitar gövdesi bakımını yaparken metal bölümlerin ıslanarak oksitlenmesini ve zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

Adım 6: Bakım Sonrası Gitarın Tamamen Kurumasını Bekleyin

Gitar klavye bakımında uyguladığınız yağ ve gövdeye sürdüğünüz cila sonrası yüzeylerin ürünü tamamen emmesini ve ideal kuruluk seviyesine ulaşmasını beklemeniz gerekiyor. Tamamen kurumadan telleri taktığınızda hala nemli olan yüzeyler, tellerde oksitlenmeye sebep olabiliyor. Bu da hem tellerinizin ömrünü kısaltabiliyor hem de gitarın performansını etkiliyor.

Adım 7: Telleri Takın

Gitarınızın tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra telleri takarak akort ayarlarını yapabilirsiniz. Tamamen temizlenen gitarınızla artık çok daha rahat perde geçişleri yapabilir ve istediğiniz sesleri basabilirsiniz.

klasik-gitar-bakimi-nasil-yapilir-2

Gitarınızı her zaman bu kadar ayrıntılı temizlemeye vakit bulamıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sık sık uygulayacağınız küçük bakımlarla ayrıntılı temizlik ihtiyacını azaltabilmeniz mümkün. Gitar bakımı nasıl yapılır sorusunun tek bir cevabı olmadığı gibi bu soruya verilebilecek cevaplar da farklı ürün kullanımları ve ayrıntılarla genişletilebilir. Peki, derinlemesine temizlik periyotlarının arasını açmak için neler yapılabilir?

Ellerinizi Temiz ve Kuru Tutmaya Özen Gösterebilirsiniz

Her kullanım öncesi ellerinizi yıkayarak hem klavyenin hem de tellerin daha az kirlenmesini sağlayabilirsiniz. Gün içinde çok fazla yüzeye temas eden ellerinizde gözle görünmeyen kir ve tozlar birikebiliyor. Direkt olarak tele geçen bu kirlerin yanı sıra elinizde oluşan ter de gitarı önemli ölçüde etkileyebiliyor.

Kullanım Sonrası Telleri Temizleyebilirsiniz

Gitar tellerinizi korumak için siz de kullanım sonrası bir bez yardımıyla kurulayarak ter ve kirden arındırabilirsiniz. Daha etkili sonuçlar için silme işlemi sırasında temizleyici spreylerden de yararlanabilirsiniz.

Gitarınızın Ortam Koşullarına Dikkat Edebilirsiniz

Temizlik konusunda alacağınız önlemlerin yanı sıra gitarınızdan uzun süre yüksek verim alabilmek için saklama koşullarına da dikkat etmenizde de fayda var. Doğal malzemeden üretilen müzik aletleri dış koşullardan da kolayca etkilenebiliyor. Gitarlar çok fazla neme maruz kaldığında tel gerginliğinin de etkisiyle klavye bölümünde eğilmeler meydana gelebiliyor. Bu nem değerlerine bir de aşırı sıcaklık değişimleri eklendiğinde gitarın yapısında hasarlar oluşabiliyor. Saklama ve taşıma koşullarına özen göstererek gitarınızı daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz. Son derece hassas olan bu enstrümanlara siz de hassas bir şekilde yaklaşırsanız hem performans hem de kullanışlılık açısından beklediğiniz verimi alabilirsiniz.

klasik-gitar-bakimi-nasil-yapilir-1

Klasik gitar bakımı nasıl yapılır sorusunun yanı sıra kullanılan ürünler de büyük öneme sahip. Bakım ve temizlik için sıkça tercih edilen markalardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Jim Dunlop

Amerika menşeli olan Jim Dunlop markası, gitar aksesuarları ve bakım ürünleri konusunda geniş ürün çeşitliliğine sahip.

  • Planet Waves

Gitar bakım ürünlerinde öne çıkan bir diğer marka da Planet Waves. Parlatıcı spreylerden tel temizleyiciye, mikrofiber bezden limon yağına kadar ihtiyacınız olan tüm ürünler bu markada mevcut.

  • Gibson

Amerika merkezli bir diğer marka olan Gibson, önemli bir elektro gitar ve akustik gitar üreticisi. Gitarlar hakkında ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz markanın ürünleri de oldukça seviliyor.

Klasik gitar bakımda ihtiyaç duyabileceğiniz temel bilgileri sizin için bu yazımızda derledik. Takip etmesi son derece kolay olan 7 adım sayesinde gitarınızı çok daha bakımlı ve temiz hale getirebilirsiniz. Zamanla pratikleşecek bu bakım işlemini bir rutin haline getirmek de sizin için faydalı olacaktır. Gitarınız için ihtiyaç duyabileceğiniz aksesuar ürünlerini Akrep.com üzerinden kolayca karşılaştırabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz blogumuzda yer alan Pikap Ne İşe Yarar? Pikap ve Plaklar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.