Ana içeriğe geç

Masa Tenisi Kuralları: Masa Tenisi Nasıl Oynanır?

Masa Tenisi Kuralları: Masa Tenisi Nasıl Oynanır?

Masa tenisi dünyanın her yerinde severek oynanan eğlenceli sporlardan biri. Her ne kadar çok kolay gibi görünse de kendi içinde katı kuralları bulunan masa tenisi nasıl oynanır, öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamında yer alan ayrıntılı bilgilerle ufkunuzu genişletebilirsiniz. Sizin için derlediğimiz bu yazıda masa tenisi kuralları, tarihçesi ve oynama şekli hakkında bilgiler bulacaksınız. Hazırsanız başlayalım!

Tarihten Bugüne Masa Tenisi

Masa tenisi tarihi, ilk kez 19. yüzyılda, o zamanlar Hindistan ve Güney Afrika’da yer alan İngiliz ordusunun puro kutusu ve şarap mantarı kullanılan bir oyunla eğlenme şekli olarak başladı. Bu İngilizler, kullandıkları puroların kutularının kapaklarından raketler, yuvarlatılan şarap şişesi mantarlarından da top yapmışlardı. Masanın ortasına yerleştirdikleri kitaplarla masayı ikiye bölerek masa tenisinin ilk şeklini başlatmış oldular.

Yüzyılın sonlarına gelindiğinde ise bu oyunun başka isimlerle adlandırılan diğer versiyonları geliştirilmeye başlandı. Yine İngilizlerin sahnede olduğu bu versiyonlarda masaya kurulabilen bir portatif net, dışı file kaplı küçük bir top ve küçük raketlerden oluşan masa tenisi, günümüzdeki haline en yakın şekliyle Parker Brothers firması tarafından geliştirilen bu aletlerle oynandı. Ancak hikaye burada bitmiyor.

Masa Tenisi Kuralları: Masa Tenisi Nasıl Oynanır?

1900’e gelindiğinde ise bir başka İngiliz başrolde. Amerika’yı ziyaretinden dönüşte yanında içi boş selüloit toplardan getiren James Gibb, masa tenisini arkadaşlarıyla bu topu kullanarak oynadı. Topun masaya ve raketlere her çarptığında çıkardığı ping pong sesi ise Gibb’e bu sporun ismi konusunda ilham verdi. Bundan tam bir yıl sonra 1901’de İngiliz spor ekipmanları üreticisi John Jacques “Ping Pong” ismini kendi adına tescil ettirmeyi başardı ve oyunun isim hakkını da devraldı. Bundan sonra masa tenisi ping pong olarak tanınıyordu.

Masa Tenisi Nasıl Oynanır?

Tarihçe hakkında da ayrıntılı bilgiler verdiğimize göre sırada masa tenisi nasıl oynanıyor, sorusunun cevabını vermek geliyor. Masa tenisi püf noktaları çok da karışık olmamakla birlikte dikkat gerektiren birkaç noktadan ibaret. Öncelikle bu eğlenceli oyunu oynamak için en az iki en fazla 4 kişi gerekiyor. Amaç ise topu rakip alana atarak sayı toplamak. Her oyuncu sırası geldiğinde topla sadece bir kere temas edebilir. Yani top size geldiğinde onu alıp rakette sektiremezsiniz.

Bu arada her oyuncuda bir adet raket var ve bu raketlerin her iki yüzü de farklı amaçlarla kullanılıyor. Zira raketin bir yumuşak bir de sert tarafı var. Yumuşak taraf karşıdan gelen hızlı topları yumuşatmak, sert tarafsa güçlü bir hücum hamlesi yapmak için tercih ediliyor. Oyun alanı ise 274 cm uzunluğunda ve 152,5 cm eninde bir dikdörtgen bir masa. Bu masanın tam ortasında ise kenar çizgilerinden 15.25 cm dışarıda olan 15.25 cm yüksekliğindeki destek çubuklarına tutturulmuş bir file bulunuyor. Bu file, tarafların alanlarını belirliyor.

Masa tenisi sporunun oynanma şekli kabaca böyle. Sırada kurallar var. Gelin bakalım, masa tenisinde ne gibi kurallara uymak zorundasınız.

En Temel Masa Tenisi Kuralları Nelerdir? 

Masa tenisi oyun kurallarını bulacağınız bu kısmı sizin için bölümler ve maddeler halinde düzenledik. Masa, ağ, raket, top ve sayı olmak üzere 5 farklı bölümde inceleyebileceğiniz kurallarına Masa ile başlıyoruz.

Masa Tenisi Kuralları: Masa Tenisi Nasıl Oynanır?

Masa

  • Oyunun alanını oluşturur. Uzunluğu 274 cm ve eni 152,5 cm olan bir dikdörtgen şeklindedir. Masa tenisi oynanacak masanın yerde yüksekliği ise 76 cm olmalıdır.
  • Oyun, masa üst yüzeyindeki kenar çizgileri içinde oynanır.
  • Masanın tam ortasında iki alanı ayıracak bir file bulunur. Ağ olarak adlandırılan bu filenin detaylarını ilgili bölümde göreceksiniz.
  • Bu masanın malzemesinin bir standardı yok. Önemli olan tek konu, masanın neresinde olursa olsun 30 cm yükseklikten bırakılan standart bir topun yaklaşık 23 cm sıçrama yapabilmesini sağlamak.
  • Masanın oyun alanını oluşturan kısmının mat ve koyu renkli olması gerekiyor. Kenar çizgiler zaten beyaz.

Top

  • Masa tenisi topunun ağırlığı 2,7 gram olmalı.
  • ITTF onayı olmalı.
  • Çapı en az 40 mm olan bir küre şeklinde olmalı.
  • Malzemesi selüloit veya benzeri olmalı. Renginin ise mat olmak kaydıyla turuncu ya da beyaz olması tercih ediliyor.

Raket

  • Masa tenisi raketlerinin tablasının en az %85 doğal ahşaptan üretilmiş olmalı.
  • Raket tablalarının topa vurmak için kullanılan yüzü, yapıştırıcı da dahil olmak üzere 2 mm’den kalın olmayan bir plastikle ya da 4 mm’den kalın olmayan bir sandviç lastikle kaplı olmalı.
  • Bu kaplamalar herhangi bir fiziksel veya kimyasal işleme tabi tutulmadan kullanılacak.
  • Bu lastik malzeme raketin topa vurulan yüzeyini tamamen kaplamalı; ancak bu yüzeylerden kesinlikle taşmamalı. Zira bu durumda topun yönü bozulacağı için bu durum kesinlikle kabul edilmiyor.
  • Eğer oyunun başlangıcında veya oyun içinde raket değiştirmek isterseniz, yeni kullanacağınız raketi hakeme göstermek ve onun raketi incelemesine izin vermek zorundasınız.

  • Ağ takımı: ağ, ağın askı kordonu, destek çubukları ve bunları masaya tutturan kenetlerden oluşur.
  • Ağ, masadan 15.25 cm yükseklikte olmalı.

Sayı

Her oyuncu aşağıda durumlar gerçekleştiğinde bir sayı kazanıyor:

  • Karşı taraf doğru bir servis atamazsa
  • Karşı taraf doğru bir karşılama yapamazsa
  • Top, servis atışı sonrası ve rakip tarafa ulaşmadan önce ağa veya başka bir nesneye değerse
  • Top, servis atışı sonrası ve rakip tarafa ulaşmadan önce kenar çizgisine veya uç çizgisine değerse
  • Rakip taraf topa art arda kasten iki defa vurursa
  • Karşı taraf, raket tablasının belirtilen kısımları ile topa vurmazsa
  • Karşı tarafın serbest olan eli masanın oyun yüzeyine değerse

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.