Ana içeriğe geç

Emziren Anne Ne Yemeli?

Emziren Anne

Annelik, bebeğiniz içinize ilk düştüğü andan itibaren başlayan ve asla bitmeyen bir yolculuk. Bu yolculukta kendinizden önce onu düşünecek, onun iyi olması adına elinizden geleni yapmak için gönüllü olacaksınız. Ne yersem daha çok büyür? Nasıl davranırsam daha iyi hisseder? Duygularımın farkında mı? Beni anlayabiliyor mu? Ne yapsam daha çabuk konuşur? Aklınızdaki tüm bu sorular, dünyaya getirdiğiniz canlının en iyisi olabilmesi için cevaplanıyor. Biz de bu yazımızda yeni annelere, bu süreçte biraz da olsa yardımcı olabilmek için emziren anne nasıl beslenmeli, neler yemeli, yememeli konularını ve bu dönemdeki annelerin en çok sorduğu soruları detaylıca ele alıyoruz. Yazımızın devamını okuyarak emziren annelerin beslenmesinde olması gereken gıdaları öğrenebilir, günlük veya haftalık beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?

Dokuz ay bekledikten sonra bebeğiniz artık kucağınızda. Onu mucizevi anne sütüyle veya gerekli durumlarda formül mama ile beslemeye başladınız bile. Peki anne sütünü artıran besinleri tüketerek bebeğinize daha faydalı olmak istemez misiniz? Anne sütü, doğru beslenmeyle artırılabilen bir besin kaynağı. Dolayısıyla siz de emzirme döneminde beslenmenize dikkat ederek sütünüzü çoğaltabilirsiniz. Peki, emziren anne ne yemeli? Gelin, anne sütünü artıran yiyeceklere hep beraber bakalım.

  • Her gün yenen yumurta, anne sütünün kalitesini artırmaya destek olur.
  • Süt, yoğurt ve ayran kalsiyum ve fosfor içeriği sayesinde mineral deposu olarak görev yapar.
  • Neredeyse çiğ yendiğinde demir, folik asit ve kalsiyum kaynağı olan ıspanak, dereotu ve pazı anne sütünün çoğalmasında rol oynar.
  • Tüm yemeklerin baş rol oyuncusu soğan, emziren annelerin beslenmesinden eksik edilmemeli.
  • Harika bir bitkisel demir kaynağı olan yulaf da bu dönemde annelere süt üretiminde destek olan besinlerden. Psikolojik rahatlatma etkisi de cabası.
  • Ve tabi ki herkesin bildiği rezene… Rezene hem canlandırıcı ve sakinleştirici etkisi hem de süt artırıcı rolüyle emziren annelerin baş ucu çayı konumunda.
  • Havuç da beta karoten içeriği sayesinde annenin süt kanalarındaki süt oluşumunu desteklemesiyle biliniyor.
  • Fındık, badem, ceviz gibi protein, mineral, vitamin ve lif kaynağı yağlı tohumlar da emziren annelerin beslenmesine eklenmesi gereken besinlerden.

Emziren Anne

Peki, Emziren Annelerin Yememesi Gerekenler Nelerdir? 

Emziren annelerin yediklerine dikkat etmesi gerektiğini, doğru beslenmenin onlar ve bebekleri için ne kadar kıymetli olduğunu yukarıdaki bölümlerde aktarmıştık. Peki, emziren anne ne yememeli? Bu soru da kritik öneme sahip. Zira ne yediğimiz kadar, ne yemediğimizin cevabı da sağlığımızı belirleyen noktalardan. Bu kısımda, emzirme dönemindeki taze annelerimizin hangi besinlerden uzak durması gerektiğine değiniyoruz. Buyurun!

  • İlk sırada tabi ki alkol ve sigara var. Bu ikisi de gerek emzirirken gerek normal hayatta uzak durulması gerekenler listesinin en başında yer almalı.
  • Kafein ve tein içeren içeceklerde de bu dönemde aşırıya kaçılmamalı. Zaten uykusuzluk sorunundan muzdarip olan annelerin bu içecekleri tüketerek daha fazla uykusuz kalmasını istemeyiz.
  • Brokoli, sarımsak, lahana gibi annede ve anne sütüyle bebekte gaz oluşumuna sebebiyet verebilen yiyecekler de uzak durulması gerekenlerden.
  • Çok soğuk ve gazlı içecekler anne sütünde gaz yapabilir. Ayrıca annede soğuk algınlığı da meydana getirebileceği için bu tür içecekleri minimumda tutmakta fayda var.
  • Çiğ köfte, sucuk, salam, sosis gibi çiğ et türevleri bakteri oluşumuna neden olabilecek besinler listesinde yer alır. Bu sebeple bunlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.

Ya Canınız Yasak Elma Çekerse?

E, hayat bazen kuralları yıkmak istemenize sebep olur. Bu gibi durumlarda emziren anne çayları, sular, fındıklar, fıstıklar bir yana, canınız gazlı içecek, kokoreç ya da bol sarımsaklı bir mantı çekebilir. İşte o zamanlar için pratik bir çözümümüz var: Alın süt sağma pompasını elinize ve başlayın sütünüzü sağmaya. Bebeğinizi besleyecek kadar sağdığınızda onu, göğsünüzden gelen süt yerine sağdığınız sütle besleyebilirsiniz.  Böylece siz de çılgınlar gibi yemek istediğiniz mantıyı ya da içmek istediğiniz gazlı içeceği afiyetle tüketebilirsiniz. Tabi ki sonraki beş saat boyunca bebeğinizi emzirmemek şartıyla.

Süt Artırırken Zayıflamak mı: Emziren Anne Diyeti

Anneliğin başlangıcı olan emzirme döneminde hem anneye hem de bebeğe faydalı olmak son derece mühim. Siz nasıl beslenirseniz bebeğiniz de o şekilde besleniyor, bunu unutmayın! Ancak bu dönemde özellikle çevrenizdeki kişilerin “Sen emziriyorsun, iki kişilik beslenmelisin.” gibi söylemlerine de pek kulak asmamakta fayda var. Zira anneler doğru besinleri diyetlerine kattıkları sürece ideal beslenme düzenini oturtmuşlar demektir. Biz de emziren annelerin ihtiyaç duyabileceği emziren anne diyetini uzmanlardan size aktarmaya karar verdik. Aşağıdaki liste, hem emziren anneler için zayıflama diyeti hem de süt artıcı görevi görüyor. Bir taşla iki kuş!

Emziren Anne Diyeti

  • İlk Ana Öğün: 1 parça beyaz peynir, yeşil çay, sınırsız roka, dereotu, maydanoz, 4 zeytin, 1 haşlama yumurta, 2 dilim kızarmış ekmek, 1 bardak ballı süt
  • İkinci Ana Öğün: Sebze çorbası, sebze yemeği, büyük bir porsiyon limonlu maydanoz, 2 parça kızarmış ekmek, büyük bir kase yoğurt
  • Ara Öğün: 2 adet ekşi meyve, 10 adet çiğ badem veya 1 avuç fındık arasından seçim yapılarak birisi tüketilebilir.
  • Üçüncü Ana Öğün: Mercimek çorbası, taze sebze yemeği, 3 kaşık dondurma, 2 dilim kızarmış ekmek.

Aşağıda yer alan bol ara öğünlü liste ise “Ben diyet miyet anlamam, bu dönemin tadını çıkarmak istiyorum.” diyenlere gelsin.

Emziren Anne

Anne ve Bebek Sağlığı Diyet Listesi

  • Sabah: Sahanda ya da haşlama yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim az yağlı peynir, 5 zeytin, 1 bardak ılık süt
  • Ara Öğün:1 yeşil elma ya da kuru meyveli yoğurt
  • Öğlen: Etli sebze ya da baklagil yemeği, cevizli limonlu salata
  • Ara Öğün: Muzlu smoothie veya yoğurtlu kereviz salatası
  • Akşam: Bulgurlu ya da tavuklu çorba, fırında et yemeği, yeşil salata
  • Ara Öğün: 1 bardak süt ya da meyveli yoğurt

En Çok Merak Edilen Sorular

Emziren anne maden suyu içebilir mi?

Emzirme döneminde çok soğuk olmamak kaydıyla bir şişe maden suyu içilebilir. Günlük miktar artırılmamalı.

Emziren anne üzüm yiyebilir mi?

Emziren anneler üzüm yiyebilir.

Emziren anneler hangi bitki çaylarını içebilir?

Emziren anneler rezene, papatya, kimyon, melisa, hibiskus, anason, ısırgan otu gibi bitkilerin çaylarını içebilir.

Emziren anne ne zaman adet olur?

Emziren anneler genellikle 6 ay içinde tekrar adet görmeye başlayabiliyor. Bu zaman aralığı, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Emziren anne ne yerse bebek ishal olur?

Emziren annelerin yediği ananas, portakal, mandalina ve limon gibi narenciye besinlerde bulunun asit ve yüksek oranlı C vitamini, bebeklerin sindirim sisteminde ishal gibi problemlere neden olabilir.

Ayrıca 9 aylık bebekler için beslenme önerilerini paylaştığımız “9 Aylık Bebek Beslenmesi Hakkında Her Şey” konulu blog yazımıza göz atmayı da unutmayın!

One Reply to “Emziren Anne Ne Yemeli?”

  1. Pingle: Kolik Bebek Ne Demek? En Çok Merak Edilenler Burada - Akrep Blog

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.