Ana içeriğe geç

3D Yazıcı ile Neler Yapılır?

3D Yazıcı ile Neler Yapılır?

Yazıcılara uzun süredir aşinayız; ancak 3D yazıcılar da neyin nesi, dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sebeple bu yazımızı, 3 boyutlu yazıcı anlamında gelen 3D yazıcılara ayırdık. Bu cihazlar nasıl çalışır, neden üretilmiştir ve onlarla neler yapabiliriz, konularını örneklerle anlatacağımız yazıyı okurken, konu hakkında aklınızda beliren soru işaretlerini giderebileceğinizi umuyoruz. O halde hazırsanız, 3D yazıcı ile neler yapılır, sorusunu yanıtlamaya, 3D yazıcıların ne olduğunu anlatarak başlayalım.

3D Yazıcı

3D Yazıcı Nedir?

Üç boyutlu baskılar, bu iş için özel teknolojiler kullanılarak üretilen cihazlarda gerçekleştirilir. 3 boyutlu bir nesnenin, bir yazıcı kullanılarak yaratılması ise polimer, kompozit, reçine gibi malzemelerin ısıl veya kimyasal işlemden geçirilmesiyle mümkün. İşte, bu işlemlerin tümünü gerçekleştiren cihazlara da 3D yazıcılar deniyor. Kısacası 3D yazıcı, sanal ortamda tasarlanmış bir üç boyutlu nesnenin somut hale dönüştürülmesine olanak veriyor. Bu akılalmaz olay, şu anda biraz sürreal gelebilir; ancak son derece kolay ve bir o kadar da hızlı. Bu yazıcıları kullanarak bir nesne yazdırdığınızda, aslında o nesneyi üretmiş oluyorsunuz. Tam da bu sebeple, bu cihazlara “üretim yazıcıları” ismi de verilmekte. Ülkemizde birçok sektörde yeni yeni kullanılmaya başlansa da dünyadaki ülkeler, bu işi bizden daha önce keşfetmiş.

3D yazıcıların çalışma prensibi, sanıldığı kadar karmaşık değil. Bu cihazlar, herhangi bir üç boyutlu modeli, katmanlama teknolojisiyle plastiği eriterek üst üste yazdırması şeklinde çalışıyor. Basım işlemi temelde üç farklı aşamadan ibaret: Modelleme, 3D baskı ve model temizleme. İlk aşama olan modelleme, adından da anlaşılacağı gibi, üretmek istediğiniz ürünün modelini sanal ortamda oluşturmanızla başlıyor. Dilerseniz modelinizi hazır olarak da bulabilirsiniz. İlla kendinizin yapmasına gerek yok. Bulduğunuz modeli STL dosya formatına çevirdikten sonra ilk iş tamamlanıyor. Daha sonraki adım olan 3D baskıda ise iş yazıcıda. Obje katmanlar halinde üst üste seriliyor. Plastik eritme, laser sintering, sterolitografi gibi farklı yöntemler kullanılarak oluşturulan bu katmanlar, yazıcıya aktarılıyor. Aslında bu bölümlerin her birini, nihai nesnenin ince dilimlenmiş yatay bir kesiti olarak düşünmek mümkün. Dolayısıyla bu ilk üründe belli başlı hatalar veya geliştirilmesi gereken yönler olabilir. Yani, işimiz burada bitmiyor. Son aşama olan model temizlemede ise söz konusu hatalar, yüzey temizleme işlemi ile düzeltilerek ürüne son hali veriliyor. Böylece kendi üretiminiz olan nur topu gibi üç boyutlu modelinizi kucaklayabilirsiniz. Sanal alemden gerçek dünyaya ulaştırdığınız bu ürün, sizin eseriniz.

Tüm bu detayların ardından sırada, 3 boyutlu yazıcı ile ne yapılır, konusu var. Bakalım, bu harika cihazları kullanarak kendi kendimize neler yapabiliriz.

3D Yazıcı 1

Peki, 3D Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

İsterseniz, bu konuya öncelikle 3D yazıcıların nerelerde kullanıldığını anlatarak başlayalım. 3D printerlar;

  • Optik sektöründe
  • Diş hekimliğinde
  • Film endüstrisinde
  • Mobilya tasarımında
  • Paleontolojide
  • Arkeolojide
  • Adli patolojide
  • Kriminolojide kullanılacak delillerin yeniden inşasında
  • Prototipleme ve imalatta
  • Havacılıkta
  • Moda sektöründe
  • Otomotiv
  • Kuyumculukta
  • Mimari
  • Tıbbın farklı alanlarında

ve şimdi aklımıza gelmeyen pek çok değişik sektörde kullanılıyor. Yani, tüm bu alanlarda 3d yazıcı ile yapılan şeyleri görebiliriz. Örneğin, prototip imalatında şirketlerin, 70’li yılların sonlarından beri bu teknolojiden faydalandığını söylesek, inanır mıydınız? Bu hızlı prototipleme imkanı, 3D yazıcılar ile o zamandan beri mümkün.  Hem pratik hem de diğer teknolojilere göre son derece az maliyetli olan 3D yazıcılar, bu sebeplerle prototipleme ve imalat alanlarında sıklıkla tercih ediliyor. Pahalı kalıplara ve aletlere ihtiyaç duymadan, üretimi gerçekleştirebiliyor olmak ne harika bir durum!

3D yazıcılar ile neler yapılabilir, sorusunun cevabını detaylandırmaya devam ediyoruz. Bu kısımda ise bireysel olarak neler üretebileceğimize değineceğiz. 3D yazıcıyla ev yapımı eşyalar üretebildiğinizi bir kere deneyimlediğinizde, daha fazlasını isteyeceğinize emin olabilirsiniz.

3D Yazıcı 4      3D Yazıcı 3

3D Yazıcı ile Figür Basmak

3D yazıcı ile figür basmak mümkün. Bu ister çocuğunuzun çok sevdiği bir çizgi film kahramanının somut bir modeli olsun ister salonunuzun havasını değiştirecek bir dekoratif obje… Onunla dilediğiniz nesne ve figürleri kısa sürede üretebilirsiniz. Son derece orijinal bir iskelet kafası, duvara asabileceğiniz bir el figürü, maket arabalar, farklı geometrik şekiller ya da minik bir Mısırlı Kleopatra büstü bile bu cihazlarla yapılan objelere örnek olarak gösterilebilir. Üstelik bunları sadece kendiniz için değil, sevdikleriniz için değerlendirebilirsiniz. Düşünsenize, sadece size özel olarak tasarlanmış kişisel bir hediye! Ne harika bir fikir, değil mi?

3D Yazıcı ile Takı Tasarımı

Dekoratif objelerin ardından 3D yazıcı ile takı tasarımı da pekala mümkün. Kuyumculuk alanında bu yöntem sayesinde sayısız yüzükler, bilezikler, kolyeler ve küpeler üretiliyor. Üstelik ister altın ister titanyum isterseniz de farklı bir malzeme kullanılarak…

3 Boyutlu Yazıcı ile Kıyafet Üretimi

Eğer modaya biraz ilgiliyseniz, dünyada 3 boyutlu yazıcı ile kıyafetler üretildiğini ve sergilendiğini görmüşünüzdür. Türkiye’de de birkaç üniversite önderliğinde bu alanda yapılan çalışmalar mevcut. Sıra dışı büstiyerler, poplin gömlekler, püsküllü etekler, fütüristik bluzlar ve niceleri 3D yazıcıların eseri olarak sergilenmekte.

3D Yazıcı ile Ev

Bu cihazların en yaygın şekilde kullanıldığı sektörlerden biri de herhalde mimaridir. 3D yazıcıdan ev modellemesi yapımı ile birçok şehir planı oluşturulup hayata geçiriliyor. Bakarsınız bir gün kendi tasarladığınız evi satın almışsınız. Neden olmasın?

3D Yazıcı ile Çikolata

Tamam, her şeyi ürettik de bu cihazları kullanarak yiyecek de mi üretebiliriz? Evet, 3D yazıcı çikolatalar bugün pek çok yerde satışa sunuluyor. Hatta 3D yazıcı çikolatalarından bir tane satın alarak kendi çikolatanızı yapmanız bile mümkün. İster beyaz ister siyah isterseniz sütlü olsun 3D yazıcıdan ürettiğiniz el emeği göz nuru çikolatalarınızı ister satın ister afiyetle yiyin. Seçim sizin!

3D Yazıcı ile Müzik Aletleri

3D yazıcı ile neler yapılabilir, konulu yazımızın son örneği, 3D printer gitar. Gördüğünüz gibi bu cihazları kullanarak üretebildiğiniz şeylerin sınırı yok. İster çok havalı bir elektro gitar ister sesiyle huzur veren bir keman isterseniz de sizi alıp çocukluğunuza götürecek bir flüt…Tüm bunlar 3D yazıcı ile gerçek olabilir.

Siz de hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek hatta kendiniz üretmek isterseniz, 3D yazıcıların eğlenceli dünyasına adım atmak için vakit kaybetmeyin. Yaratıcılığınızı geliştirmenin tam zamanı!

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.