Ana içeriğe geç

iPhone Pil Sağlığı Kaç Olmalı?

Mobil cihazlarda pil sağlığı ve performans birbiriyle ilişkili olduğu için Apple kullanıcıları iPhone pil sağlığı kaç olmalı sorusunu da sıklıkla sorarlar. Pil performansı ve buna bağlı olarak iPhone performansını etkileyen farklı pek çok husus var. Tüm bunlar gereği, iPhone cihazınızdan iyi bir verim ve performans alabilmek adına markanın resmi yönergelerinden ve direktiflerinden yararlanmanız önemli. İçeriğimizi takip ederek siz de iPhone pil sağlığı kaç olmalı, iPhone pillerin özellikleri gibi konular hakkında yanıt alabilir, cihazınızın pilini optimum seviyeye çekebilirsiniz.

iPhone Lityum İyon Piller Hakkında

Öncelikle iPhone pillerinde kullanılan lityum iyon teknolojisinden biraz söz etmek gerekirse; bu piller eski nesil pillere kıyasla daha hızlı sürede şarj olur. Ek olarak daha uzun ömürlü olması da lityum iyon pilleri değerli kılar. Şarj edilebilir yapıda olan lityum iyon piller, şarj etme işlemini de kolaylaştırır. Örneğin, şarj etmek için klasik pil teknolojilerindeki gibi önce deşarj olmasını beklemenize gerek yoktur. Her pil teknolojisi, kullanıldıkça kapasitesinde düşüş yaşasa dahi, lityum iyon pillerde bu düşüş diğerlerine nazaran çok daha azdır.

iPhone Cihazlarda Pil Sağlığı Kaç Olmalı?

iPhone pil sağlığı kaç olmalı, bakıldığında Apple’ın resmi açıklaması şu şekildedir: “Normal bir pil, normal koşullar altında çalışıp 500 tam şarj döngüsüne ulaştığında başlangıçtaki kapasitesinin %80’ine kadarını koruyacak şekilde tasarlanmıştır.” Bir diğer ifade ile; iPhone bataryaları normal kullanımlarda 500 tam şarj döngüsüne ulaştığı zaman, pil sağlığı %80 seviyelerine kadar korunur. Dolayısıyla iPhone pil sağlığı kaça kadar iyi sorusunun yanıtı da ortalama %80’e kadar iyi şeklindedir.

iPhone Pil Sağlığı 80 Altına Düşerse Ne Olur?

iPhone pil sağlığı 80 altına düşerse ne olur merak ediyorsanız, markanın aktardığına göre cihazın yüksek performans sunma yeterliliği azalır. Yani iPhone cihazınızın pil sağlığı %80 seviyesinden aşağıdaysa telefonunuzu eskisi kadar kullanamazsınız. Aynı zamanda mobil cihazınızın pili de daha hızlı azalmaya başlayacaktır. Pil kimyasal olarak eskidikçe kapasitesi düştüğü için; pil sağlığı %80’in altına indiğinde cihazın performansı da olumsuz etkilenir. Bu nedenle iPhone pil sağlığı kaç olunca değişmeli sorusunun yanıtı da genelde %80’in altına düştüğü zamanları kapsar. Pil sağlığı nedeniyle sorun yaşayan kullanıcılar, iPhone pilini değiştirerek cihazlarını tekrar yüksek performanslı bir şekilde kullanabilir.

iPhone Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

iPhone pil sağlığı kaç olmalı, öğrendiğimize göre sıra pil ile ilgili diğer işlemlerde. Apple’ın resmi açıklamalarına göre pil kullanım ömrünün uzamasına yardımcı olmak için pek çok ipucu var. İşte onlardan bazıları:

  • En güncel yazılımı yükleyin. Bunun için cihazınızda Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme’ye gidebilir ve yazılımın güncel olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Ekranınızın parlaklığını ayarlayın. Pil ömrünü uzatmak için ekranın parlaklığını optimum seviyeye indirebilirsiniz. Böylece pil kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
  • Wi-Fi kullanın. Wi-Fi bağlantısı hücresel ağdan daha az enerji harcadığı için pil kullanım ömrünü olumlu etkileyecektir.
  • iOS 9 ile beraber sunulmaya başlanan Düşük Güç Modu’nu etkinleştirin. iPhone cihazınızın şarjı azalmaya başladığında (%20, %10 gibi) Düşük Güç Modu’nu etkinleştirerek pil ömrünü uzatabilirsiniz.
  • Pil ömrünü artırmak için, uygulamaların arka planda yenilenmesini kapatabilirsiniz. Bunun için cihazınızda Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile bölümüne gidin, Wi-Fi veya Wi-Fi ve Hücresel Veri’yi seçin. Dilerseniz, Arka Planda Uygulama Yenile özelliğini tamamen devre dışı da bırakabilirsiniz.
  • Konumunuza erişen uygulamalarda Konum Servisleri’ni kapatabilirsiniz. Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri bölümünden bu işlemi gerçekleştirerek pil ömrünü uzatabilirsiniz.
  • Uçak Modu’nu açın. Özellikle kapsama alanı dışındaki bir bölgedeyseniz ve cihazınız daha güçlü bir sinyal arıyorsa bu durum da pil ömrünü olumsuz etkileyebilir. Böyle şartlarda Denetim Merkezi’nden Uçak Modu’nu etkinleştirebilirsiniz.

iPhone Pil Kullanım Bilgilerine Nasıl Bakılır?

Telefonunuzda Ayarlar > Pil bölümüne gitmeniz yeterlidir. Burada “Pil Sağlığı” adlı bölüme tıklayıp detayları öğrenebilirsiniz. Burada “Maksimum Kapasite” adlı kısımda, cihazınızın pil sağlığını yüzde (%) cinsinden görebilirsiniz. Eğer pil sağlığınız %80’in altındaysa şuna benzer bir pil mesajı görebilirsiniz: “Pilinizin sağlığı önemli ölçüde azaldı. Bir Apple Yetkili Servis Sağlayıcısı tam performans ve kapasite için pilinizi değiştirebilir.” Pil Sağlığı bölümünden geri gidip tekrar Pil bölümüne dönerseniz burada da örneğin uygulamalarınızın arka plandayken pili ne kadar kullandığını görebilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.