Ana içeriğe geç

Evde Mobilya Boyaması Nasıl Yapılır?

Evde Mobilya Boyaması Nasıl Yapılır?

Eve alınan mobilyalar bazen eskiyebiliyor, çizilebiliyor ya da rengi atabiliyor. Böylesi durumlarda mobilyalarınızı evinizde boyayabileceğinizi biliyor muydunuz? Birçok mobilya türü evlerde kolaylıkla boyanabiliyor. Masa, sehpa, TV ünitesi, sandalye gibi birçok ürünü evinizde basit ip uçlarıyla yenileyebilirsiniz. Peki evde mobilya nasıl boyanır? Konuyla ilgili tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Evde Mobilya Boyamadan Önce Yapılması Gereken İşlemler

Evde mobilya boyama işlemi biraz zahmetli bir iş olarak biliniyor. Bu nedenle boyama işlemini özenli ve dikkatli olarak yapmak gerekiyor. Öncelikle mobilya boyamasına geçmeden önce, ortalığın kirlenmemesi için ön hazırlık yaparak işleme başlayabilirsiniz. Bu sayede ortalığı temizlemekle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Boyayacağınız mobilyaların parçalarını tek tek çıkarmalı, hafif nemli bezle silerek temizlemelisiniz. Yapacağınız işleme uygun olan malzemeleri çevrenizde bulundurmalısınız çünkü bu durum sizlere kolay bir kullanım olanağı sunuyor. Bunların dışında boyayacağınız mobilyanın malzemesine uygun ürünler tercih etmelisiniz. Ürünlerin kaliteli olması hem verimli bir boyama işlemine yardımcı oluyor hem de mobilyaların uzun süre boyunca kullanılabilmesine imkan veriyor. Son olarak boyama yapacağınız ortamı iyice havalandırmalı, eldiven ve maske takmalısınız. Bu sayede boyanın yoğun kokusunun sağlığınızı etkilemesine izin vermemiş olursunuz.

Ahşap Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Evde Mobilya Boyaması Nasıl Yapılır?

Evlerde en sık tercih edilen mobilya türleri arasında ahşap ürünler yer alıyor. Peki sevilerek kullanılan ahşap mobilya nasıl boyanır?

Ahşap mobilyalarınızı boyamaya başlamadan önce, ürünlerin üzerinde yer alan kulp, raf, kapak, çekmece gibi parçalarını çıkarmalısınız. Mobilya ham halinde değilse, üzerinde farklı boyalar varsa zımparalayarak üzerindeki eski boyayı temizleyebilirsiniz. Ahşap mobilyalar için akrilik boya kullanılıyor. Farklı markaların satışa sunduğu rengarenk boya çeşitleri arasından kendi tarzınıza en uygun rengi kolaylıkla bulabilirsiniz. Zımparaladığınız mobilyanın yüzeyine iki kat boya uygulamalısınız. İlk kat boyayı uyguladıktan sonra, diğer kata geçmek için beklemeyi unutmamalısınız. Son olarak mobilya kuruduktan sonra vernikleyerek pürüzsüz bir görünüm elde edebilirsiniz. İsteğinize göre parlak ya da mat vernik uygulaması yapabilirsiniz.

Metal Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Metal mobilyalar dayanıklı yapılarıyla biliniyor. Yine da çizilmeler ya da renk atmalar bu tür mobilyalarda da görülebiliyor. Peki metal mobilya nasıl boyanır?

Boyama işlemine geçmeden önce sıcak su ve deterjan yardımıyla mobilyayı temizleyebilirsiniz. Paslanmış bir alan varsa bu alanları iyice kazımalısınız. Bu işlem için tel fırça kullanabilirsiniz. Metal mobilyayı zımpara yardımıyla pürüzsüz hale getirmelisiniz. Pürüz kaldığı takdirde ilerleyen zamanlarda boya dökülmeleri gözlemlenebiliyor. Bu işlemlerin ardından iki aşamalı astar uygulamalısınız. Astar uygulamasından sonra yaklaşık olarak 4 saat boyunca beklemelisiniz. Ardından epoksi boya kullanarak boyama işlemine geçebilirsiniz. Boyayı mobilyanın metal yüzeylerine eşit olarak yaymanız gerekiyor.

Çizilmiş Mobilyalar Nasıl Boyanır?

Evde mobilyaları boyama tekniklerinden bahsettik. Peki, çizilen mobilyalar nasıl boyanır?

Mobilyalar üzerinde derin çizikler mevcut değilse, bu hasarlar zımpara sayesinde kolaylıkla giderilebilir. Ardından mobilyanın türüne göre boya kullanarak boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bazı durumlarda çeşitli ürünlerle mobilyadaki çizikler kapatılabiliyor. Peki çizilmiş mobilya neyle boyanır?

Rötuş kalemleri özellikle ahşap mobilyalardaki çizikleri gidermek için kullanılıyor. Bu kalemlerden alarak çizilmiş alanları boyayabilirsiniz. Ardından vernik ile mobilyanızı parlatabilirsiniz. Eğer mobilya çok hasar almışsa, mobilya üzerindeki cilayı zımpara yardımıyla tamamen sökmelisiniz. Ardından mobilyanın tozunu temizleyerek, yüzeydeki boşlukları mobilyanın rengindeki macun ile doldurabilirsiniz. Ardından tekrar zımpara yardımıyla yüzeyi eşitleyebilir ve son olarak boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eskimiş Mobilyalar Nasıl Boyanır?

Evde Mobilya Boyaması Nasıl Yapılır?

Eğer mobilyanızın rengi atmışsa ve fazla hasarı yoksa boyamak için basit bir yöntem bulunuyor. Peki bu yöntem nedir, eskimiş mobilya nasıl boyanır?

Ürünü zımparaladıktan sonra sprey boya yardımıyla basit ve hızlı bir şekilde yepyeni bir mobilya yaratabilirsiniz. Özellikle küçük mobilyalarda kullanabileceğiniz bu yöntem, birçok kişi tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

 

Bu teknikleri kullanarak evinizi baştan yaratabilir, yepyeni mobilyalarınızın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.