Ana içeriğe geç

Granit Tencere Kullanımı ile İlgili Her Şey

granit tencere kullanimi-1

Yemek yaparken dibi tutacak korkusuyla sürekli tencerenin başında beklemek bazen can sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle granit tencereler, yanmaz-yapışmaz yapıları ile mutfaktaki en sevilen yardımcılardan biri. Yapışmayı engelleyen granit tencereler, kontrollü bir şekilde yemek pişirmenize yardımcı oluyor. Granit tencereler ile tane tane pirinç pilavı, güzelce pembeleşmiş soğanlar, suyu kararında yemekler pişirmek oldukça kolay. Fakat tencerelerinizle uzun süre aynı performansta yemekler yapabilmek için granit tencere kullanımına dikkat etmelisiniz. Yanlış yıkama ya da hatalı kullanımlar tencereden alacağınız verimin düşmesine neden olabilir. Uzun yıllar tencerelerinizin kalitesini korumanıza yardımcı olacak püf noktalarını sizin için yazımızda bir araya getirdik.

Granit Tencere Alırken Dikkat!

Granit tencereler, doğal bir taş türü olan granit maddesinden üretiliyor. Bu nedenle gerçek granitten üretilen ürünlerin ağırlığı fazla olabiliyor. Piyasada bulunan granit görünümlü ürünlerin gerçek olup olmadığını ilk etapta bu ağırlık farkından ayırt edebilirsiniz. Ayrıca granitler tencereler çizilmeye de dayanıklıdır. Kolay çizilen veya soyulan granit ürünler çoğunlukla ince granit kaplamalı teflon ürünlerdir. Yemeklerinizin sağlıklı ve lezzetli olması için bu tür ürünlerden kaçınmanız gerekiyor. Kolay çizilebilen ve hasar gören ürünlerin kullanımı sağlığınızı da etkileyebiliyor.

Granit Tencere Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Mutfak gereçlerine hem sağlık hem de yapılan yemeklerin lezzeti açısından önem veriliyor. Bu hususta da en güvenilir ve sağlıklı tercihlerden biri granit ürünler oluyor. Granit tencereler, yapıları gereği oldukça dayanıklı ürünler olsalar da uzun süreli yanlış kullanım sonucu hasar görebilir. Bu hasarların oluşumunu en aza indirebilmek için granit tencere nasıl kullanılır konusuna dikkat etmelisiniz. Doğru granit tencere kullanımı için dikkat etmeniz gereken püf noktaları şu şekilde;

Metal Kaşık ve Bıçakları Tencerenizden Uzak Tutun

Metal kaşık ve bıçaklar tencerelerin ömrünü kısaltan mutfak gereçlerinin başında geliyor. Bu yüzden yemek yapım aşamasında bu gibi metal ürünlerin kullanımından kaçınmanız gerekiyor. Peki, “granit tencerede hangi kaşık kullanılır?” diye merak ediyorsanız, bunun en doğru cevabı tahta kaşıklar. Karıştırma esnasında tencerenin iç yüzeyine zarar vermeyen tahta veya bambudan üretilen kaşıklar, çizilme riskini de en aza indiriyor ve tencerelerinizi uzun süre kullanmanıza yardımcı oluyor.

granit tencere kullanimi

Uygun Koşullarda Saklayın

Tencereler, dolapların içerisinde geniş yer tuttukları için çoğunlukla iç içe geçirilerek saklanıyor. Fakat metal kaşık kullanımından kaçınsanız da birbirine çarpan tencereler çizilme ve yıpranmalara neden olabiliyor. Bu gibi durumlara yönelik pratik çözümler bulunuyor. Tencere ve tava aralarında kullanılması için üretilen keçeleri kullanarak tencerelerinizi çizilmelerden koruyabilirsiniz.

Tencerenizi Şoklamayın

Uzun süre yüksek ateşin üzerinde kullanılan tencerenizi yemek bitiminde direkt olarak soğuk suya sokmamanız gerekiyor. Bu gibi ani ısı değişiklikleri tencerenizin yapısına uzun vadede zarar verebiliyor ve kullanım ömrünü kısaltıyor. Çok sıcak olan tencerelerinizi bir süre kenarda bekleterek daha sonra kolayca temizleyebilirsiniz.

Temizlerken Hassas Olun

Granit tencere nasıl temizlenir sorusu oldukça sık soruluyor. Aslında bu tencerelerin temizliği oldukça zahmetsiz. Isıyı içerisinde eşit dağıtan granit tencerelerin yemek pişirirken de genellikle dibi tutmuyor. Bu nedenle elde yıkamaya son derece uygun oluyorlar. Elinizde yıkarken çıkaramadığınız kurumuş yemek artıklarını sıcak suda kısa bir süre beklettikten sonra kolaylıkla yıkayabilirsiniz. Dayanıklı granit tencere özelliği sebebiyle bulaşık makinesinde kullanım için de uygun. Ancak sürekli makinede yıkamak da kullanım ömrünü kısaltan durumlardan biri.

Bonus Tavsiye

Bazı kaynaklar, granit tencere ilk kullanımından önce sıvı yağ ile temizlenmesini öneriyor. Su ve sabunla yıkamadan önce bir sünger yardımıyla tencerenin tüm yüzeylerini yağlamanın, tencerenin sağlamlığını artırdığı savunuluyor. Siz de ilk kullanımdan önce tencerenizi yağlayarak bir süre beklettikten sonra ılık su ve deterjan ile yıkayabilirsiniz.

Granit tenceresi kullanımında bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde oldukça uzun bir süre tencerenizle sağlıklı ve kolay yemek pişirebilirsiniz. Hayatınıza pratiklik katacak granit ürünler ile yemek yapma sürecinizi hem keyifli hem de kolay hale getirebilirsiniz. Yemek keyfi sonrası french press ile hazırlayabileceğiniz lezzetli kahveler için French Press Nasıl Kullanılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.