Ana içeriğe geç

5 Adımda Buzdolabı Nasıl Temizlenir?

5 adimda buzdolabi nasil temizlenir

Evlerimizde en sık kullandığımız ürünlerin başında gelen buzdolaplarının hijyeni büyük önem taşıyor. Kimi zaman ihmal edilen buzdolabı temizliğinin aksatılmadan belli aralıklarla yapılması gerekiyor. Buzdolapları boyut olarak son derece büyük olduğu için temizliği de göz korkutabiliyor.  Fakat düzenli olarak buzdolabınızı temizlediğiniz takdirde bu süreyi kısaltmanız mümkün. Dışarıdan getirilen poşetler, olduğu gibi dolaba yerleştirilen ambalajlı ürünler ya da çürüyen sebze ve meyveler zamanla dolabınızın kirlenmesine neden oluyor. Özellikle dolaba akan yemekler ve çürüyen sebzelerin suları kuruyarak dolabın içerisinde koku oluşturabiliyor. Bu kokuların dolabınızdaki diğer ürünlere geçmesini engellemek için mümkün olduğunca sık aralıklarla buzdolabı temizliği yapmanız gerekiyor. Temizlik sürecine harcadığınız zamandan ve emekten tasarruf etmek için buzdolabı nasıl temizlenir konusunda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Birkaç adımda tamamlayabileceğiniz buzdolabı temizliği için takip etmeniz gereken püf noktalarını sizin için yazımızda sıraladık.

1- Önce Güvenlik

Elektrik ile ilgili problem yaşamamak için temizliğe başlamadan önce buzdolabınızı fişten çekmeniz gerekiyor. Bu aynı zamanda dolap kapağı açık kaldığı için sürekli öten alarm sesinden de sizi kurtarıyor.  Eğer buzluğunuz karlanma yapıyorsa fişten çekme işlemini temizlikten birkaç saat önce yaparak buzların erimesini de sağlayabilirsiniz. Böylece daha zahmetsiz bir şekilde temizlik sürecini tamamlayabilirsiniz.

2- Dolabının Boşaltılması

Buzdolabı temizliği nasıl yapılır diye tam bir bilgiye sahip olmayan kişilerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de dolabı tamamen boşaltmadan temizlemeye çalışmak. Daha kolay bir temizlik için başlamadan önce tüm gıda malzemelerini dolaptan dışarıya çıkarmalısınız. Çıkardığınız malzemeleri belli gruplar halinde kenara koyarsanız buzdolabına tekrar yerleştirirken size kolaylık sağlayabilir. Gıdalardan sonra buzdolabında çıkarılabilir bütün parçaları sökmeniz gerekiyor. Buzdolabının içerisinde ve kapakta bulunan rafları, sebzelik ve kahvaltılık çekmecelerinin hepsini çıkarabilirsiniz.

3- Buzdolabından Çıkarılan Parçaların Temizlenmesi

Geniş bir lavabo evyesinde ya da tezgahın üzerine koyabileceğiniz büyük bir kova içerisinde buzdolabından çıkan tüm parçaları yıkayabilirsiniz. Sereceğiniz büyük bir örtünün üzerine yıkanan parçaları dizerek sularının süzülmesini sağlayabilirsiniz. Böylece siz geri kalan temizliği bitirirken diğer parçalar da kurumuş olur. Buzdolabınızın soğutucu ayarı yüksek ise çıkardığınız cam malzemelerin çatlamasını önlemek için yıkamadan önce birkaç dakika oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.

4- Dolabın İçinin ve Dışının Temizlenmesi

Dolabın içerisindeki tüm parçalar çıkarıldıktan sonra size düz bir temizle alanı kalıyor. Buzdolaplarının içini temizlerken kullanılan deterjanlar da büyük önem taşıyor. Çeşitli markaların sprey formda buzdolabı temizleyicileri mevcut. Bu ürünler buzdolabını eşit bir şekilde temizlemenize yardımcı oluyor. Fakat buzdolabı temizleyicisinin dolabın iç yüzeyinden tamamen temizlendiğine emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde temizleyicinin içerisinde bulunan kimyasalların gıdalarınıza geçme ihtimali bulunuyor. Bu noktada pek çok kişi doğal çözümler ile buzdolabı temizliğini sağlamayı seçiyor. Sizin de kolayca hazırlayabileceğiniz bu karışımlar ile temizlik işlemini pratik şekilde çözebilirsiniz.

Buzdolabının İçini Temizlemek için Kullanabileceğiniz Karışım

Yaklaşık 2 litre ılık suyun içerisine 1 su bardağı sirke ve 2 yemek kaşığı karbonat ekleyerek buzdolabınızın içerisini rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Eğer elma sirkesinin kokusu sizi rahatsız ediyorsa daha kokusuz bir çözüm için beyaz sirke ya da elma sirkesi seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu karışımı buzluklarınızın içini temizlemek için de kullanabilirsiniz.

Buzdolabının dışını ister buzdolabı temizleyici isterseniz de bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Buzdolabı içi nasıl temizlenir konusuna gelecek olursak, iç kısmı temizlerken bir bez yardımıyla fazla bastırmadan kirlerden kurtulabilirsiniz. İnatçı lekeler içinse bulaşık süngerinin yumuşak tarafını tercih edebilirsiniz. Buzdolabının hem iç hem de dış kısımlarındaki lekeleri temizlerken bıçak gibi sivri cisimleri kullanmak çizilmelere yol açabilir. Bu nedenle çizilmelere mahal vermemek için delici aletleri, sivri aletleri, bulaşık telini ve bulaşık süngerinin sert yüzünü buzdolabından uzak tutmakta fayda var. Doğal karışım sonrası ekstra durulama suyuna ihtiyaç duyulmuyor fakat her iki durumda da temiz su ve bez ile bir kat durulama yapabilirsiniz.

 6- Kurulama ve Yerleştirme

Buzdolabınızın tamamen deterjan veya karışımlardan arındığına emin olduktan sonra hem içini hem de kurulamanız gerekiyor. Dış tarafta su lekelerinin oluşmasını engelleme amacıyla kurulama yapılıyor. Buz dolabının içerisinde ise nem oluşumunu önlemek için kurulama yapmanız gerekiyor. Tüm parçalar ve buz dolabı temizlendikten sonra buzdolabını yeniden doldurma aşaması başlıyor. İç parçaları yerleştirmeden önce üzerlerinde kalan su damlacıklarını bir kurulama bezi yardımıyla temizleyebilirsiniz. Daha sonra gıdaların yerleşimi esnasında da herhangi bir kavanozda akma ya da bir saklama kabında sızdırma var mı diye kontrol etmenizde fayda var.

Buzdolabı temizliği nasıl olur sorusunun yanıtı işte bu kadar basit. Yalnızca 5 adımda tamamlayabileceğiniz temizlik sonrası ayaklarınızı uzatıp kahvenizin keyfini çıkarabilirsiniz. Mutfakta yararlanabileceğiniz daha fazla bilgi için Mutfakta İşinizi Kolaylaştıracak Ekmek Yapma Makinesi Tavsiyeleri yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 

 

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.