Ana içeriğe geç

Pikap Ne İşe Yarar? Pikap ve Plaklar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

pikap ne ise yarar-1

Son dönemde adını sıkça duyduğumuz pikaplar her yaştan insanın ilgisini çekmeyi başarıyor. Oldukça nostaljik bir etkiye sahip olan bu müzik aletleri gençler arasında da bolca ilgi görüyor. Pikap, aslında ampulün icadıyla insanlığa büyük bir armağan veren Thomas Edison’un yine çığır açan bir başka buluşundan ortaya çıktı. Fonograf silindiri adı verilen bu alet, sesleri aynı anda mumlu bir silindirin üzerine işliyor ve böylece size tekrar dinleme imkanı sunuyor. Zaman içerisinde fonografın bildiğimiz şekildeki pikap görüntüsüne kavuşması ise taş plaklarla ortaya çıktı. Taş olarak adlandırsak da aslında bu plaklar sıkıştırılmış demir ve kömür tozundan üretiliyor. Daha sonra plastiğin kullanılmaya başlaması ve yaygınlaşması ile de vinil adı verilen malzeme plak üretiminde kullanılıyor. Bir dönem büyük ses getiren pikap ve plaklar, unutulmaya başlandığı düşünülen dönemde tekrar yükselişe geçti. Biz de pikap ne işe yarar sorusunun popülerlik kazandığı son günlerde aradığınız tüm cevapları yazımızda sizler için derledik.

pikap ne ise yarar-2

Nedir Bu Pikap ve Plak?

Pikap nedir sorusunun yanıtı oldukça basit. Pikaplar, müzik kaydının direkt olarak kulağınıza ulaşmasını sağlayan analog makinelerdir. Yani arada çok fazla ekipman ve teknolojik ürün barındırmazlar. Fakat sahip oldukları yüksek ses kalitesi günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Bu da popülaritesini kurumasının en önemli sebeplerinden biri. Pikap nasıl çalışır diye merak ediyorsanız, aslında plak ve pikapların çalışma prensibi oldukça basit işliyor. Sesler kaydedilirken plağın üzerinde çizgi şeklinde izler bırakıyor. Pikap kolunun ucundaki iğne de bu izlerin üzerinden geçerek okunmasını sağlıyor. Aslında pikap iğnesinin başlıca görevi bu sesleri direkt olarak hoparlöre aktarmak. Yani herhangi bir toplu iğneyi alıp dönen bir plağın üzerinde tuttuğunuzda da aynı seslere rahatlıkla erişebilirsiniz.

Yeni mi, Yoksa Eski Model Bir Pikap mı Tercih Etmeliyim?

Pikap dünyasında çok fazla yapılan yeni pikap ve eski pikap karşılaştırmaları, sizi de kararsızlığa sürükleyebilir. Eski pikap denildiğinde aklınıza daha düşük ses kalitesi gelebilir fakat çoğunluğu İngiliz ve Alman markaları tarafından üretilen bu pikaplar, birçok yeni modelden daha iyi ses kalitesine sahip. Eski pikapları tercih ederken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, pikap özelliklerinin yanı sıra güvenilir satıcılardan temin etmek oluyor. Herhangi bir arıza veya parça değişimi konusunda yardım almanız gerekirse bu güvenilir kaynaklar size büyük avantaj sağlıyor. Yeni modellerde ise kalite ve fiyat skalası oldukça geniş. Güvenilir markalardan tercih edilen pikap modelleri, bulunduğunuz ortamı adeta bir konser alanına çeviriyor. Teknolojik avantajlar da sunan yeni pikaplar, Bluetooth ve USB özellikleri ile çok yönlü kullanıma da elverişli oluyor.

pikap ne ise yarar-3

78’lik, 45‘lik ve 33’lük Plak Ne Demek?

Bu sayılar genellikle plağın boyutlarını anlattığı düşünülse de aslında dakikadaki dönüş hızlarını gösteriyor.

  • 78 devir olarak tabir edilenler, plakların atası sayılan taş plak oluyor. Günümüzde nadir de olsa bulunabilen bu plakların her iki yüzünde birer şarkı bulunuyor.
  • 45’lik plaklar da aynı şekilde her iki yüzünde birer şarkı bulunduruyor fakat taş plaklardan farklı olarak daha dayanıklı olan vinil malzemeden ve 7 inçlik daha küçük boyutlarda üretiliyor.
  • 33’lük plaklar ise yaygın ismiyle uzunçalar olarak anılıyor. Bunun nedeni, şarkıcının ya da grubun tüm albüm şarkılarını içermesi. 12 inçlik büyük yapısı ile tek plakta çok fazla şarkıya erişim sağladığı için sıklıkla tercih ediliyor.

Eski Pikap Modellerindeki Amfili ve Amfisiz Ayrımı Nedir?

Eski modellerde bulunan bu amfisiz çeşitler, ses çıkışı için ekstra bir ürün gerektiriyor. Deck olarak tabir edilen bu amfisiz pikaplar, çoğunlukla profesyonel olarak kullanım için tercih ediliyor. Geliştirmeye açık bu modellerde, ses kalitesi farklı amfi ve hoparlör eklentileriyle daha üst seviyelere çıkartılabiliyor. Amfi düzeneği kendi içerisinde yer alan eski pikaplar ise doğrudan hoparlör ile kullanıma uygun. Amfisiz modellere göre daha az yer kaplayan bu pikaplar, eklenti ürün masrafını da ortadan kaldırdığı için oldukça iyi bir alternatif.

İyi seçilmiş bir pikap deneyimi ile müzik dinleme zevkinizi bambaşka bir seviyeye çıkarabilirsiniz. Tüm bu alternatifleri gözden geçirerek seçebileceğiniz pikap çeşitleri ve plaklar için kategorilerimize göz atmayı unutmayın!  Müzikle ilgili daha fazla yazı okumak için Müzik Aletlerini Tanıyalım: Nefesli Çalgılar Nelerdir? yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

 

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.