Ana içeriğe geç

1. Sınıf Okul Çantası Nasıl Olmalı?

1. Sınıf Okul Çantası Nasıl Olmalı?

Çocuklar doğduktan sonra zaman adeta su gibi akıp geçiyor. Özenle hazırlanan ilk yaş, ikinci, üçüncü ve dördüncü yaş doğum günleri derken çocuğunuz artık okullu. Kendinizden kısarak çocuğunuz için en iyi okulu seçiyor, okul için gerekli olan kıyafet, kırtasiye, ayakkabı gibi tüm gerekli malzemeleri alıyorsunuz. Peki, 1. sınıf okul çantası nasıl olmalı, fikriniz var mı? Sizin döneminizdeki gibi birkaç kitap, defter ve kalem kutusu olması, çocuğunuzun çantası için yeterli olacak mı? Tam da bu sebeple bu yazımızda 1. sınıf okul çantası içinde olması gereken malzemeleri sizin için derledik. Yazımızın devamını okuyarak ilkokulun ilk yılındaki çocuğunuzun çantasında neler olması gerektiğini görebilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

1.sınıf okul çantası

Okul Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?

Okul çantaları her sınıf için farklı özelliklere ve kıstaslara sahip olabilir. Bu sebeple bu yazıda okuduklarınızın, ilkokul birinci sınıf çocuklarının okul çantasında olması gerekenleri kapsadığını hatırlatmak isteriz. Konunun detaylarına inmeden önce ilkokul çantası nasıl olmalı, sorusuna açıklık getirmekte fayda var. Şöyle ki;

  • 6-7 yaş aralığındaki çocuğunuza okul çantası seçerken çocuğun vücut ölçüsüne göre ayarlanabilen modelleri tercih etmelisiniz. Böylece çocuğunuzun omurga sağlığı korunurken çantayı taşıması da kolaylaşacaktır.
  • Çocuğunuz bu çantayı okul yolunda sürekli olarak taşıyacağı için yağışlı havalar düşünülerek su geçirmez bir model seçebilirsiniz. Bu sayede çantanın içindekileri de korumuş olursunuz.
  • Birinci sınıf okul çantaları fazla ağır olmayacaktır. Ancak siz yine de çok bölmeli bir model tercih edin ki farklı nesneleri farklı bölmelere koyarak ağırlığı dağıtabilin.
  • Satın alacağınız okul çantasının hem taşıma kollarında hem de sırt bölümünde destek pedleri olmalı. Bu pedler sayesinde çocuğunuz çantayı daha konforlu biçimde taşıyabilir.
  • Çantanın içine zaten birçok eşya gireceği için kendisinin hafif olması da son derece önemli. Böylece çanta dolduğunda taşıması da kolaylaşacaktır. Hatta çantanın dolu halini tartmanız da yararlı olabilir. Zira bu çantaların kilosu, çocuğunuzun kilosunun %15’ini geçmemeli.
  • Tüm bunların yanı sıra çocuğunuzun zevki de son derece önemli. Günümüzde ilkokul birinci sınıf çantaları, kız ve erkek çocukların sevdiği çizgi film ya da film karakterleri ile süslenen modellerden oluşuyor. Kendi beğeninizden ziyade onun zevkine uygun bir ürün seçerseniz çocuğunuzun okula gitme şevkini de destekleyebilirsiniz. Bizden söylemesi!
  • Bu çanta emin olun ki çok fazla kirlenecek. Dolayısıyla ya makinede yıkanabilir ya da kolay silinebilir bir model tercih ederseniz siz kazanırsınız!

1.sınıf okul çantası 3

Şimdi gelelim birinci sınıf okul çantalarının içinde olması gereken ürünlere. Aslında buradaki detaylar çocuğunuzun gittiği okula göre bile değişiklik gösterebilir. Biz genel anlamıyla 1.sınıf okul çantasında neler olmalı, konusuna değiniyoruz. Aşağıdaki listedeki maddelere bakarak kendi çocuğunuzun okul çantasındaki eksikleri giderebilirsiniz.

  • Güzel yazı defteri
  • İçinde üçgen kurşun kalem, silgi, makas ve kalemtıraşın bulunduğu bir kalem kutusu
  • Kuru boya kalemleri
  • Pastel boya kalemleri
  • Okul için gerekli kitaplar (Bunlar daha sonra büyük ihtimalle okulda kalacak, her gün çantada taşınmayacaktır.)
  • Dezenfektan
  • Medikal maske
  • Su matarası
  • Cetvel
  • Yapıştırıcı
  • Keçeli kalemler
  • Atıştırmalıklar (Okulun talimatlarına uygun şekilde)
  • Kuru ya da ıslak mendil
  • Yedek kıyafetler

1.sınıf okul çantası2

Okul Çantası Nasıl Hazırlanır?

Okul çantası nasıl hazırlanır, sorusu önceleri size saçma gelebilir. Ancak bu sorunun cevabı, çocuğunuzun bel ağrılarını engelleyeceği ve omurga sağlığını korumaya destek olacağı için son derece önemlidir. Zira bu işin bir kuralı var.

Eğer çantanın içine kalın kitaplar ya da proje ödevleri gibi ağır nesneler yerleştirilecekse öncelikle ürünleri, ağırlığına göre sıraya koymakla işe başlayın. Çünkü en ağır eşyalar, sırta en yakın kısma konmalı. Böylece bu nesnelerin ağırlığı minimumda hissedilecek. Kalem kutusu ya da birkaç kağıttan oluşan desteler ise çantanın en önüne doğru yerleştirilebilir. Ayrıca bu kuralı çocuğunuza da mutlaka öğretmelisiniz. Okul çıkışı, çantasındaki eşyaları çanta içine kendisi yerleştiriyorsa ne yapacağını bilmesinde fayda var.

Bunlara ek olarak 1.sınıf okul çantası hazırlanırken çantanın içindeki kitapların dik durması da mühim. Böylece çantada optimumda yer kaplayarak diğer eşyalara da yer açarlar.

Çocuğunuz bazı zamanlarda yanına birkaç oyuncak da almak isteyecektir. Ne de olsa onlar hala oyun çocukları! Bu gibi durumlarda ona, bunun doğru olmadığını hatırlatarak sorunu çözebilirsiniz. Zira anaokulu dönemi çoktan sona erdi.

Okul Çantası Nasıl Yıkanır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birinci sınıf okul çantaları çok çabuk kirlenmeye müsaittir. Çocuğunuzun kapağını açık unuttuğu bir keçeli kalem, kutulardan dökülen atıştırmalıklar ve diğer etkenler, okul çantasında zor çıkan lekelerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple çocuğunuzun okul çantasını belli aralıklarla yıkmalısınız. Peki, okul çantası nasıl yıkanır? Bunun için tek ihtiyacınız olan bir adet sünger, halı fırçası ve bir adet deterjan. Hadi başlayalım!

  1. Temizliğe başlamadan önce çocuğunuzun çantasının tamamen boş olduğundan emin olun. İçeride kalan malzemeleri çantadan çıkarın.
  2. Bir leğenin içini, yeteri miktarda ılık su ile doldurun. Suyun 20 santigrat derece olması yeterli.
  3. Leke çıkarıcı bir deterjan ya da sabun tozu, çocuğunuzun çantasını temizlemek için ideal. Hangisini tercih ediyorsanız onu suyun içine ekleyebilirsiniz.
  4. Artık çantayı da deterjanlı ya da sabunlu suyun içine koyun. 15 dakika kadar bu şekilde bekletin.
  5. Bu süre sonunda, devreye halı fırçası giriyor. Özellikle lekeli kısımları halı fırçası yardımıyla güzelce ovalayın.
  6. Ancak eğer çantanız daha narin bir kumaştan yapılmışsa halı fırçası yerine bir bulaşık süngeri kullanabilirsiniz.
  7. Hatta çanta beyazsa çamaşır suyu bile kullanabilirsiniz. Leke çıkarma konusunda kendisi bir numaradır.
  8. En son adım, çantayı güzelce durulamak. Çocuğunuzun çantasını, deterjan kalıntısı kalmayana dek akan suyun altında tutun.
  9. Tüm yıkama işlemleri bittiğine göre çantayı kurutma vakti geldi demektir. Bu aşamada çantayı sıkmayın, mümkünse evin açık alanlarına asarak kurumaya bırakın. Eğer balkonunuz yoksa küvetin üzerine asarak yerlerin ıslanmasını önleyebilirsiniz.
  10. Size bir tavsiye: Birinci sınıf çantalarını bahar aylarında ya da havanın nispeten sıcak olduğu günlerde sabahtan yıkayarak daha çabuk kurumasını sağlayabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak eğer çantanın kumaşı ve modeli uygunsa bu ürünleri çamaşır makinesinde de yıkayarak temizleyebilirsiniz.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.