Ana içeriğe geç

Müzik Aletlerini Tanıyalım: Nefesli Çalgılar Nelerdir?

Nefesli Çalgılar Nelerdir?

Hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan müzik, çeşitli enstrümanlar eşliğinde keyifli saatler geçirmemizi sağlıyor. Yaylı, vurmalı, telli ve üflemeli çalgılar, müziği tamamlıyor. Nefesli çalgı olarak da bilinen üflemeli çalgılar, Türk toplumunda önemli bir yer kaplıyor. Üflemeli müzik aletleri ustalık ve bilgi birikimi istiyor. Bu nedenle de üflemeli müzik aleti çalan insan sayısı da oldukça az. Peki üflemeli çalgılar nelerdir ve nasıl çalınır? Üflemeli çalgılar hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Nefesli Çalgılar Nasıl Çalınır?

Nefesli müzik aletleri genellikle tahta ve bakırdan üretiliyor. Bunun dışında pirinç, gümüş, nikel ve altından yapılan nefesli çalgı çeşitleri de bulunuyor. Müzik aletlerinin üzerinde hesaplanarak açılan delikler sayesinde, insan nefesi aracılığıyla çalınıyor.

Nefesli Çalgı Çeşitleri Nelerdir?

Nefesli müzik aletleri çeşitlerine göre bas ya da tiz sesler çıkarabiliyor. Örneğin müzik aletinin borusu kısaldıkça ses tizleşir, uzadıkça baslaşır. Nasıl bir ses çıkarmak istediğinize karar verdikten sonra ona uygun bir müzik aleti seçebilirsiniz. Peki nefesli çalgılar nelerdir?

Üflemeli müzik aletleri temel olarak tahta nefesliler ve bakır nefesliler olarak ikiye ayrılıyor. Yapıldıkları malzemelere göre değişen bu ürünler arasında en popüler olanlar flüt, korno, klarnet, ney, trombon, saksafon gibi müzik aletleridir. Peki bu müzik aletleri nedir? Üflemeli büyük çalgılar nelerdir?

  • Flüt Nedir?

İlk olarak ilkokul döneminde karşımıza çıkan flütler, en çevik nefesli çalgı türleri arasında yer alıyor. Flüt diğer üflemeli müzik aletlerine kıyasla daha kolay çalınabiliyor. Flüt çalarken nefes kontrolü dışında parmakların kullanımı da oldukça önem taşıyor. Genellikle gümüş, altın ve nikelden yapılan flütler tahta nefesli müzik aletleri arasında yer alıyor.

  • Yan Flüt Nedir?

Yan flütler yurt dışındaki çoğu bölgede flüt olarak geçiyor. Ülkemizde ise karışıklık yaşanmaması adına yan flüt olarak isimlendiriliyor. Tahta nefesli çalgılar arasında yer alan flüt türü ağızlık, gövde ve kuyruk olmak üzere üç parçanın bir araya gelmesiyle oluşuyor.

  • Pikolo Nedir?

Pikolo ise flüt ailesinin en küçüğü olarak biliniyor. Boyutları flütlerin yarısı kadar olan pikolo, konser flütlerinden bir oktav daha yüksek ses çıkarıyor. En yüksek perdeli flüt olarak karşınıza çıkan pikolonun tınısı orta tonda net, üst tonda yüksek sesle çalındığında ise tiz olarak duyuluyor.

  • Blok Flüt Nedir?

Blok flütler düz bir forma sahip olarak üretiliyor. Baş bölümünde bulunan üfleme alanı, gövde ve kuyruğunda ise notaları çıkarmaya yarayan delikler bulunuyor. Blok flütlerin ek olarak arka tarafında da bir deliği bulunuyor ve bu özelliğiyle diğer flütlerden ayrılıyor.

  • Melodika Nedir?

Melodika özellikle çocuklar için müzik aleti çalmaya başlamanın en kolay ve eğlenceli yolu olarak biliniyor. Üflemeli ve klavyeli olan müzik aleti, piyano çalmadan önce güzel bir deneyim olabiliyor. Melodikaya bağlı bir hortum sayesinde nefes verildiğinde tuşlara basarak ses çıkarabileceğiniz ürün, ilkokullarda sıklıkla tercih ediliyor.

  • Klarnet Nedir?

Klarnet üflemeli çalgılar flüt kadar çevik olmasıyla biliniyor.  Hem kısık sesle hem de gür sesle çalınabilen klarnetlerin birçoğu abanoz ağacından yapılıyor. Klarneti çalan kişinin sol elinin yukarıda, sağ elinin ise aşağıda olması gerekiyor.

  • Trompet Nedir?

Bakır nefesli çalgılar arasında yer alan trompet, kasa benzeri koni şeklinde bir ağızlık ve üzerine kıvrılmış bir borudan oluşuyor. İki ya da üç kez ses düzenlemesi yapılabilmesinden dolayı, diğer müzik aletlerinden farklı olarak karşınıza çıkıyor. Üflemeli büyük çalgılar arasında yer alan trompetin ses rengi ise parlak olarak tanımlanıyor.

  • Kornet Nedir?

Bakır nefesli çalgılar arasında yer alan kornet, yapısı gereği trompet ile benzerlik gösteriyor. Ses rengi parlak ve çınlayan nitelikte olan kornet, kelime anlamı olarak hayvan boynuzu anlamına geliyor.

  • Flugelhorn Nedir?

Trompet ve kornete benzeyen flugelhorn müzik aleti, onlardan daha geniş ve daha konik bir deliğe sahip olmasıyla biliniyor. Pirinçten üretilen müzik aleti, büğülü trompet olarak da tanımlanıyor.

  • Ney Nedir?

Türk sanat müziğinin üflemeli çalgılı olan ney, kamıştan yapılıyor. Üzerinde 7 adet delik bulunan müzik aletini çalan kişiye ise neyzen deniliyor. Nefesli müzik aleti isimleri arasında en çok duyulan alet olan neyler, 9 adet boğuma sahip ve bu boğumların bozulmaması için de çevresine gümüş tel sarılıyor.

  • Saksafon Nedir?

Yapı bakımından klarnete benzeyen saksafonlar, kendine has tınısıyla büyük orkestralarda, sahnelerde ve çeşitli müzik gruplarında sıklıkla kullanılıyor. Alto, soprano, tenor, bas ve bariton türleri de bulunan saksafonları çalabilmek için düzenli ve istikrarlı bir şekilde nefes egzersizleri yapmanız gerekiyor.

  • Mızıka Nedir?

Armonika olarak da bilinen mızıkalar, nefes ve dil ile çalınan delikli bir müzik aletidir. Renkli modelleriyle de ilgi çeken mızıkaları, sol el baş parmağı ve işaret parmağınızın arasına oturtarak, ağzınıza paralel bir şekilde tutarak çalabilirsiniz.

  • Korno Nedir?

How I Met Your Mother dizisinde karşımıza sıkça çıkan korno, salyangoz kabuğu gibi kıvrımlı, bakır borudan yapılan üflemeli bir çalgı olarak biliniyor. Bakır nefesli çalgılar arasında yer alan korno, obua ailesi içerisinde yer alıyor.

  • Fagot Nedir?

Tahta nefesli çalgılar arasında yer alan fagot, ahşap veya kamıştan yapılıyor. Yaklaşık olarak bir buçuk metre uzunluğa sahip olan müzik aleti, solo olarak kullanıldıklarında oldukça etkileyici oluyor.

  • Trombon Nedir?

Bakır üflemeli çalgılar arasında yer alan trombon, fincan biçimli bir ağızlıkla çalınıyor. Pistonlu ve sürgülü olarak iki ayrı gruba ayrılan müzik aleti, tenor ve bas olarak kullanılabiliyor.

 

Türk müziğinde önemli bir yeri olan nefesli çalgıların her biri ayrı bir etkileyiciliğe sahip. Büyük bir emek ve sabır isteyen müzik aletlerini çalmak çok keyifli! Nefesli müzik aletleri ve diğer müzik aletlerini akrep.com üzerinden fiyat karşılaştırması yaparak bulabilirsiniz.

 

 

 

 

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.