Ana içeriğe geç

Koşu Bandı Nasıl Kullanılır?

Koşu Bandı Nasıl Kullanılır?

Dünya üzerinde en yaygın spor aletlerinden biri olan koşu bantları, doğru bir şekilde kullanıldığında vücut üzerinde büyük etkiler yaratıyor. Koşu bandı kullanmak zayıflamak, sıkılaşmak ve formda kalmak için en eğlenceli yollardan biri olarak biliniyor. Spor salonları dışında evlerde de yerini bulan koşu bantları, yanlış kullanıldığında çeşitli kas ağrıları ve kas zedelenmelerine neden olabiliyor. Peki koşu bandı nasıl kullanılır? İdeal koşu bandı kullanımı nasıl olmalı? Konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Evde Koşu Bandı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evde koşu bandı kullanımı zor gibi görünse de doğru ipuçlarıyla rahat bir deneyim yaşayabilirsiniz. Peki o ipuçları neler?

Öncelikle koşu bandında çıplak ayakla koşulmaması gerekiyor. Ayakkabısız bir şekilde koşu bandını kullanmak kısa zamanda hızlı yorulmanıza neden oluyor. Bunun dışında uzun vadede ise ciddi sakatlıklar yaşanmasına sebep olabiliyor. Koşu bandında yürüyüş ya da koşu ayakkabıları kullanabilirsiniz.

Koşu bandında antrenman yaparken terleyebilirsiniz. Bu nedenle cildinizin nefes almasına imkan tanıyan ve teri dışarıya atarak hasta olmanızı önleyecek kıyafetler tercih etmeniz gerekiyor. Gerekli koşulları oluşturduktan sonra vereceğimiz öneriler doğrultusunda sağlıklı bir sporun keyfini çıkarabilirsiniz.

Koşu Bandı Kullanmadan Önce Isınma Hareketleri Yapın

Koşu bandına çıkmadan önce her spor öncesinde de olduğu gibi ısınma hareketleri yapmanız gerekiyor. Isınma hareketleri yapmak sizleri spora hazırlamakla kalmıyor, kas ve eklemlerinizi açarak spor sırasında oluşabilecek sakatlıkların da azalmasını sağlıyor.

Koşu Bandında İdeal Yürüme Süresini Aşmayın

Koşu Bandı Nasıl Kullanılır?

Koşu bandında yürümek için ideal süre kişiden kişiye ve egzersizin yoğunluk durumuna göre değişim gösteriyor. Spora yeni başlayanların en sık yaptığı hatalar arasında koşu bandında yürüme ve koşma süresini abartmak yer alıyor. Peki koşu bandı kaç dakika kullanılmalı?

Koşu bandında geçirilen sürenin abartılması durumunda eklemleriniz zarar görebilir. Bu nedenle özellikle spora yeni başladıysanız ya da başlayacaksanız 20 dakikalık yürüyüş egzersizleri yapabilirsiniz. Koşu bandında düzenli olarak egzersiz yaptıkça bu süreyi 45 dakikaya çıkarabilir ya da 20 dakikalık yürüyüşlerin ardından 10 dakika hafif tempolu olarak koşabilirsiniz.

Koşu Bandı Korkuluklarına Tutunmayın

Koşu bantlarının kenarlarında bulunan korkuluklar, spor yapmaya güvenli bir şekilde başlamanız için tasarlanıyor. Koşuya başlarken korkuluklara tutunarak bandın üzerine çıkabilirsiniz fakat sonrasında korkuluklardan tutmamanız gerekiyor. Çünkü koşu bandı kullanımı sırasında korkuluklara tutunmak doğru bir teknikle hareket etmenizi engelliyor. Bu nedenle koşu bandına çıktıktan sonra kollarınızı 90 derecelik bir açı ile bükerek egzersizinizi sürdürmeli ve duruşunuzu korumalısınız.

Koşu Bandında Adımlarınızı Doğru Atın

Koşu bandını verimli kullanma yollarından biri de adımlarınızı doğru şekilde atmaktan geçiyor. Adımlarınızı hafif tempoyla hızlı ve kısa tutarak bacaklarınıza binen yükü minimuma indirebilirsiniz. Topuğa basmak dizlerin şok etkisi yaşamasına sebep olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca ayağınızın ortasına basarak daha dengeli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilirsiniz.

Hareket Halindeyken Aşağıya Bakmamaya Özen Gösterin

Koşu Bandı Nasıl Kullanılır?

Doğru bir şekilde koşu bandı kullanma yollarından biri de koşu esnasında aşağıya bakmamaktan geçiyor. Koşu bandında doğru duruşun ne kadar önemli olduğundan sizlere bahsettik. Bu nedenle duruşunuzu bozmamak için adımlarınıza bakmamanız gerekiyor. Ayrıca aşağıya bakmanız uzun vadede boyun ve sırt ağrılarına da neden olabiliyor. Bu nedenle dilerseniz hayalinizde bir rota canlandırarak devamlı ileriye bakıp dik beden pozisyonunuzu koruyabilirsiniz.

Koşu Bandı Kullanımıyla Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Verin

Spor yapmak sağlıklı bir şekilde kilo vermenin en verimli yollarından biri olarak biliniyor. Eğer kilo sorunu yaşıyorsanız, evde ya da spor salonlarında koşu bandı kullanarak kolaylıkla kilo verebilirsiniz. Evde koşu bandı kullanmak ve sağlıklı kilo verebilmek için çeşitli ipuçları bulunuyor.

Öncelikle koşu bandı kullanımı tek başına kilo vermek için yeterli değil. Bu nedenle doktorunuzun hazırladığı düzenli bir beslenme programıyla birlikte haftada en az 3 ila 4 gün arasında koşu bandını kullanarak kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Koşu bandı titreşim kemeri kullanımı da vücudunuza dairesel titreşimler vererek takılı olduğu bölgedeki kan dolaşımını sağlayarak biriken yağları parçalıyor ve böylelikle kilo vermenize yardımcı oluyor. Kilo ve yağ sorunu yaşadığınız bölgelere koşu bandı titreşim kemerini yapıştırabilirsiniz. Cırt cırtlı yapısı sayesinde vücudunuza tam oturan titreşim kemerlerini tek bir tuşla kolaylıkla çalıştırabilirsiniz.

Koşu Bandınızın Bakımını Yapmayı Unutmayın!

Koşu bandını uzun ömürlü kullanabilmek için bakımını aksatmamanız gerekiyor. Koşu bandının genel temizliğini bir bez yardımıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun dışında koşu bandınızı zaman zaman yağlamanız gerekiyor. Koşu bandı yağları özel olarak satılıyor. Koşu bandını yağlarken, bandın alt kısmından başlamalısınız. Ardından ön tarafından arka tarafına doğru ilerlemeniz gerekiyor. Koşu bandının en az 50 santimetresinin yağlanması yeterli oluyor. Yağ tüpleriyle uğraşmak istemiyorsanız koşu bandı spreyleri ile de kolaylıkla bakımını gerçekleştirebilirsiniz.

Antrenman saatlerinizi daha verimli geçirmek için ve günlük protein ihtiyacınızı karşılayabilmek için protein tozu kullanabilirsiniz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Protein Tozu Nedir & Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.