Ana içeriğe geç

Protein Tozu Nedir & Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Protein Tozu Nedir & Ne İşe Yarar?

Gün içerisinde yeteri kadar alınamayan protein, vitamin, mineral gibi ihtiyaçlar için supplement denilen takviye ürünleri üretiliyor. Bu supplementler vücuda gerekli minerallerin takviye yoluyla alınmasını sağlıyor. Takviye ürünlerinin en popülerleri arasında da protein tozları yer alıyor. Özellikle spor ve egzersiz yapanlar için üretilen gıda takviyesi niteliğindeki protein tozları, son yıllarda sıkça karşımıza çıkıyor. Peki protein tozu nedir? Protein tozu ne işe yarar? Konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için yazımızda derledik.

Protein Tozu Nedir?

Protein tozu, genellikle spor ve egzersiz yapan kişiler tarafından tüketiliyor ve vücuda, özellikle de kaslara ek protein alınmasını sağlıyor. Gün içerisinde vücut için gerekli proteinleri alınamayabiliyor. Spor ve egzersizle uğraşınca da düşük protein değerleri kas zayıflıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle protein tozu kullanarak kasların yeterli protein miktarını alması sağlanabiliyor.

Protein Tozu Nasıl Elde Edilir?

Protein tozu gün içerisinde alınamayan vitamin ve minerallerin alınması için oldukça önemli bir takviye olmasıyla biliniyor. Peki protein tozu nasıl yapılır?

Farklı çeşitlerde hazırlanan protein tozları soya fasulyesi, yumurta, et ve peynir altı suyundan yapılıyor. Üstelik tercihinize uygun olabilecek vejetaryen, vegan protein tozları da bulunuyor.

Protein Tozu Çeşitleri Nelerdir?

Protein tozları birkaç farklı çeşitten oluşuyor. Bunlar whey protein tozu, kazein, soya proteini, izole proteinler ve kompleks proteinler olarak kendi içlerinde ayrılıyor. En çok tercih edilen protein tozu çeşitleri arasında whey ve kazein protein tozları yer alıyor. Whey protein tozu peynir altı suyundan elde edilirken, kazein ise sütten elde ediliyor.

Protein Tozu Ne Zaman Kullanılır?

Protein Tozu Nedir & Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Protein tozu kullanımında zaman oldukça önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Kullanacağınız bu ürünlerden tam olarak verim alabilmek için doğru zamanlarda kullanmanız büyük önem taşıyor. Yaptığınız spor ve egzersizlere uygun olarak protein tozu kullanımı için doğru zamanı ayarlayabilirsiniz. Peki protein tozu nasıl kullanılır?

Protein tozu kullanımı için genel zamanlamadan kısaca bahsedelim:

Whey Protein Tozu Kullanımı

Whey protein tozlarını antrenmandan 1,5 ila 2 saat öncesinde 1 ölçek olarak tüketmeniz gerekiyor. Bu sayede protein tozu güçlenmenizi ve kas kaybını önlemenizi sağlıyor. Antrenmanın ardındansa kaslarınızın onarımı ve gelişimi için 1 saat içinde kilonuza bağlı olarak 1 ya da 2 ölçek şeklinde kullanabilirsiniz.

Kazein Protein Tozu Kullanımı

Süt proteinin sindirimi, whey protein tozuna göre daha uzun sürüyor. Bu nedenle kazein kullanımını yatmadan önce gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca isteğinize bağlı olarak antrenmandan yaklaşık 2 saat önce de kullanabilirsiniz.

Soya Protein Tozu Kullanımı

Soya protein tozu, laktoz içermediği için laktoza alerjisi olan kişiler tarafından sıkça tercih ediliyor. Antrenman öncesi ya da sonrasında kullanabilirsiniz.

Yumurta Protein Tozu Kullanımı

Yumurta protein tozlarının sindirimi oldukça kolay olduğundan tercih ediliyor. Antrenman sonrasında kullanılan protein tozu, kas yıkımını kolaylıkla onarıyor.

Et Protein Tozu Kullanımı

Genellikle dana eti kullanılarak hazırlanan bu protein tozu, antrenman öncesi ya da sonrası için kullanıma uygun olmasıyla biliniyor.

Protein Tozunun Faydaları Nelerdir?

Protein tozu faydaları arasında vücuttaki eksik kalan protein ihtiyacını tamamlamak temel özellik olarak yer alıyor. Protein tozları kas kaybını önlemekle kalmıyor, kasları onararak eski haline gelmesini de sağlıyor. Kaslar kilo arttırmayı sağladığı için protein tozları yağ yakımı için de etkin rol oynuyor. Ayrıca içerdiği iştah kesici peptitler sayesinde de diyetinizin daha kolay geçmesini sağlıyor.

Protein Tozunun Zararları Nelerdir?

Protein tozu kullanımı hakkında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunuyor. Bu da akıllara protein tozu zararlı mı sorusunu getiriyor. Protein tozu eğer doğru kullanılırsa herhangi bir zararı bulunmuyor. Gerekli protein tozu miktarını aşmanız durumunda böbreklere aşırı yük binebiliyor. Bu da ilerde böbrek ve karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor.

Protein Tozu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Protein Tozu Nedir & Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Protein tozu genel olarak faydalı bir takviye olsa da yanlış kullanımda zararlı bir ürün haline gelebiliyor. Protein tozu faydaları ve zararları hakkında iyi bir bilgiye sahip olarak doğru kullanım şeklini gerçekleştirebilirsiniz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi protein tozu kullanımı herkes için farklı miktar ve sürelerde ayarlanıyor. Bu nedenle bir antrenör ya da doktor tarafından protein tozunun kullanımı belirlenmesi gerekiyor. Uzman tarafından önerilen dozun üstüne çıkmamanız gerekiyor. Günlük almanız gereken protein miktarını aşmak kaslarınıza hiçbir şekilde etki sağlamıyor. Daha fazla protein almak vücudunuzda olumsuz etkilere neden oluyor. Bu nedenle dikkatli bir protein tozu alımı gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Son olarak protein tozu kullanımı kişilerin cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu, antrenman seviyesi ve beslenme düzenine göre değişim gösteriyor. Genel kullanımları bahsettiğimiz şekilde olsa da protein tozu kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir bilene danışmalısınız. Ayrıca evde keyifli spor saatleri için kullanabileceğiniz koşu bantları için Koşu Bandı Nasıl Kullanılır? blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

One Reply to “Protein Tozu Nedir & Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?”

  1. Pingle: D Vitamini Nedir? Vücudumuza Nasıl Katkı Sağlar? - Akrep Blog

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.