Ana içeriğe geç

Beyaz Eşya Enerji Sınıfları

Yeni bir elektronik ürün ya da beyaz eşya satın aldığınızda ya da alma aşamasındayken bazı konulara özellikle dikkat ederiz. Cihazın kapasitesi nedir? Ürün, istenilen amaca uygun mudur? Rengi nedir? Bataryası uzun dayanıyor mudur? Buna benzer soruların yanı sıra enerji sarfiyatı da merak edilenlerden. Örneğin bir klima satın almak istiyorsunuz ve ürünün etiketinde bazı harfler olduğunu fark ediyorsunuz. A, B C, D, E simgelerinin neye karşılık geldiğini anlamıyorsanız bu yazı tam size göre. Enerji sınıfları ve anlamlarını detaylandırdığımız yazımızın devamını okuyarak beyaz eşya ve diğer elektronik ürünlerin enerji sınıfları hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Hazırsanız enerji sınıfı nedir, sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

Enerji Sınıfı Ne Demek?

Elektronik ürünlerdeki enerji sınıfları, ürünlerin ne kadar enerji tükettiğini ve ne kadar enerji tasarrufu sağladığını belirlemeye yarayan bir sistemdir. Enerji sınıfları, ürünlerin enerji tüketimini bir ölçü birimi olan kilovat saat (kWh) cinsinden ifade eder. 2021 yılına kadar A+++ enerji sınıfı en yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürünleri belirtirken, G enerji sınıfı en az enerji tasarrufu sağlayan ürünleri anlatıyordu. Ancak bu sistem 2021 yılı itibarıyla değişti. Burada amaç, elektronik cihaz üretici firmaların daha çevre dostu ürünler imal etmesinin önüne açmak. Yeni çizelgeye göre en yüksek verimlilikten en düşüğüne doğru harf sıralaması şu şekilde: A, B, C, D, E, F, G. Bu yeni nesil enerji sınıfları sistemin kullanıldığı ürün grupları arasında buzdolapları, derin dondurucular, çamaşır makineleri, kurutma makineleri, bulaşık makineleri, fırınlar, televizyonlar ve ekranları saymak mümkün.

Enerji sınıfı ne demek, sorusunun yanıtını da verdiğimize göre sırada beyaz eşyalardaki enerji sınıflarının anlamlarına değinebiliriz.

Beyaz Eşya Enerji Sınıfları

Yukarıda belirttiğimiz gibi eskide kalan A+++ ya da A++ gibi enerji sınıfı belirteçleri, günümüzde daha anlaşılır ve okunması kolay bir halde. Bilindiği üzere beyaz eşya enerji sınıfları ürünlerin enerji tüketimini belirleyen bir sistem. Beyaz eşyalar arasında bu kapsamda olan ürünler; buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, fırınlar, ocaklar ve kurutma makineleri olarak öne çıkmakta. Bu ürünlerin enerji tüketimleri, Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenmiş enerji sınıflarına göre ölçülmekte ve etiketlenmektedir. Bu bağlamda en az enerji tüketen beyaz eşyalar A sınıfı, en fazla enerji tüketen ürünlerse G sınıfı olarak belirtilir. Örneğin enerji verimliliği yüksek bir buzdolabı almak istiyorsunuz. Bu durumda ürünün enerji verimlilik etiketindeki siyah okun, A harfine işaret etmesi gerekmekte. Harf simgelerinin hemen altındaki kısımda ise bu enerji sınıfına karşılık gelen enerji sarfiyat miktarı gösterilir. Bu belirteç kilovat-saat/yıl cinsinden değerlendirilir. Dolayısıyla buzdolabı enerji sınıfları da tıpkı diğer elektronik aletlerde olduğu gibi yeni nesil ölçeklendirme ile anlatılmaktadır.

Çamaşır makinesi enerji sınıfları ise diğerlerinden biraz daha detaylı olabilir. Zira bu ürünlerde pek çok farklı yıkama ve sıkma programı olabilmekte. Dolayısıyla her bir programın kendine özgü enerji sarfiyatı bilgisi yer alır. Örneğin eko programın süresi, sıkma verimliliği, yük kapasitesi, döngü başına su tüketimi ve gürültü seviyesi hakkında detaylı bilgi, ürünün enerji verimlilik etiketinin alt kısmında yer alır. Bu alana bakarak çamaşır makinesinin hangi programının ne kadar enerji harcadığı, ne kadar su harcadığı gibi bilgilere ulaşmak mümkün.

Beyaz Eşya Enerji Sınıfı Anlamları

Enerji Verimlilik Sınıfları

  • A Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 41 veya altında olan cihazları anlatır. Yaşadığınız ya da çalıştığınız ortamlarda, bu enerji sınıfına sahip elektronik ürünleri tercih ederek yüksek oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • B Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 51 ila 41 olan ürünleri anlatır. A sınıfının ardından en çok enerji tasarrufu sağlayan elektronik ürünler bu gruba dahildir. Dolayısıyla evinizde ya da iş yerinizde tasarruf etmek isterseniz B enerji sınıfındaki ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • C Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi en faz 64 olan cihazları anlatır. Enerji tasarrufu sağlama anlamında öne çıkan üçüncü enerji sınıfıdır ve bu sınıfa dahil olan elektronik ürünlerle orta düzey bir tasarruf sağlanabilir.
  • D Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 80 ve altında olan cihazları anlatır. Ortalamanın altında enerji tasarrufu sağlayan bu grup, elektronik ürün satın alma aşamasında pek tercih edilmez.
  • E Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 100 ve altında olan cihazları anlatır ve düşük enerji tasarrufu sağlar.
  • F Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 125’lere kadar çıkan cihazları anlatır. E sınıfının ardından en düşün ikinci enerji verimlilik sınıfıdır ve enerji tasarrufu yapmak için tercih edilmez.
  • G Enerji Sınıfı: Enerji verimlilik endeksi 125’in üzerinde olan cihazları anlatır ve enerji tasarrufu sağlamak konusunda en yetersiz ölçektir.

Elektronik Alet Enerji Sınıfları

Elektronik aletlerdeki enerji verimliliği durumu da tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibidir. A’dan G’ye uzanan bir verimlilik sınıflandırmasına dahil edilen elektronik cihazları satın almadan önce onların enerji verimlilik etiketlerinin detaylarını incelemenizde yarar var. Ancak bilmelisiniz ki bu etiketlerdeki bilgiler, ürün çeşitlerine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin bir televizyon satın almak istiyorsunuz. TV enerji sınıflarını gösteren etikette ürünün ne kadar enerji sarfiyatı yaptığı bilgisini ve ürünün ekran boyutlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak aynı etiket bir elektrikli süpürge için farklı şeyleri anlatabilir. Bu defa ürünün toz tutma sınıfı gibi bir ölçütü de etikette görebilirsiniz. Süpürgenin toz tutma konusunda ne kadar enerji tasarrufu sağladığı bilgisi, o ürünü alacak kişi için önemli olduğundan bu bilginin etikette yer alması son derece doğal. Görüldüğü üzere ürünlere ait enerji verimliliği detayları, ürünün çeşidini ve tüketicinin faydasına odaklanılarak hazırlanıyor.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.