Ana içeriğe geç

Klima Neden Su Akıtır?

Isıtma ve soğutma ürün grubu içinde yer alan klimalar gerek iş yerlerinde gerekse yazlık ya da kışlık evlerde sıklıkla kullanılan elektronik cihazlardan. Sıcak aylarda özellikle çok ısınan şehirlerde, iç mekanları serinletmek, soğuk aylarda ise ısıtmak amacıyla tercih edilen bu ürünler de tıpkı diğer elektrikli ürünler gibi zaman zaman arıza verebiliyor. Biz de bu yazıda, en sık karşılaşılan ve merak edilen klima neden su akıtır, sorusunun cevabını araştırıyoruz. Okumaya devam ederek aklınızdaki klima iç üniteden neden su akıtır, konusuna yanıt bulabilirsiniz. Ancak bu konuya geçmeden önce klimaların çalışma prensibini anlatmakta fayda var. Bakalım, bu kullanışlı cihazlar nasıl çalışıyormuş, birlikte öğrenelim.

Klimaların Çalışma Prensibi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi klima iç ünitesi neden su akıtır, konusuna geçmeden önce, klimaların nasıl çalıştığına değiniyoruz. Klimanın çalışma prensibi, soğutma döngüsü olarak adlandırılan bir dizi termal işleme dayanmakta. Bu döngü, gazların sıkıştırılması ve genişletilmesi ile işler. Klima, içerisindeki bir fan aracılığıyla havayı emerek içeri çeker. Havayı soğutmak için klimanın içinde bir soğutucu akışkan (genellikle bir gaz) dolaşır. Soğutucu akışkan, buharlaşma ile ısı alırken yoğunlaşma ile de ısı verir. Soğutucu akışkan, klimanın içinde bir kompresör yardımıyla sıkıştırılır ve bu süreçte gaz halinden sıvı haline geçer. Bu sıkıştırma işlemi, soğutucu akışkanın sıcaklığını artırır. Sıvı haldeki soğutucu akışkan, bir boru sistemi aracılığıyla dış üniteye taşınır. Bu arada dış ünite, sıvı soğutucu akışkanı dış ortama bırakırken soğutucu akışkanın buharlaşmasına neden olan bir vanaya sahiptir. Buharlaşma sırasında, soğutucu akışkan tekrar gaz haline döner ve bu süreç sırasında ısı alır. Bu ısı alımı, klimanın içindeki havayı soğuturken aynı zamanda nem de alınmasına neden olur. Soğutucu akışkan, tekrar kompresöre geri döndüğünde ise sıvı hale dönüşür ve döngü en baştan tekrar başlar. Böylece klima, içerideki havayı soğuturken aynı zamanda nem oranını da düşürür. Bu prensip, sıcak yaz aylarında sıcaklığı ve nem oranını azaltarak daha konforlu bir ortam sağlar.

Bu detaylı açıklamanın ardından klima su akıtması probleminin nedenlerine yakından bakabiliriz.

Klimalar Neden Su Akıtır?

Klima Neden Su Akıtır?

Klima motoru neden su akıtır, sorusunun birden çok nedeni olabilir. En yaygın olarak şu başlıkların öne çıktığını görebilirsiniz.

  • Hava filtresinin tıkanması: Klimanın hava filtresi, içerideki havanın temizlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda klimanın verimliliğini arttırır. Ancak hava filtresi tıkanırsa hava akışı engellenebilir ve bu da soğutma bobinlerinde su birikimine neden olabilir.
  • Soğutma bobinlerinin kirlenmesi: Klimanın soğutma bobinleri, içerideki havanın soğutulmasına yardımcı olur. Ancak bu bobinler zamanla kirlenebilir ve bu da su birikimine neden olabilir.
  • Tıkanmış hortum: Klima, havadaki nemin bir kısmını yoğunlaştırarak su damlacıkları halinde biriktirir. Bu biriken su, bir haznede toplanır. Suyun daha sonra dışarı atılması için bir hortum kullanılır. Eğer bu hortum tıkanırsa, su birikir ve sızıntıya neden olabilir.
  • Klimanın eğimindeki sorunlar: Klimanın doğru bir şekilde monte edilmesi ve eğimli bir şekilde yerleştirilmesi gereklidir. Eğer klima yeterince eğimli değilse suyun doğru bir şekilde tahliye edilmesi engellenebilir ve bu durum, sızıntıya neden olabilir.
  • Klimanın kapasitesinin aşılması: Klimalar, tüm diğer elektronik aletler gibi belirli bir kapasite ile çalışır. Eğer klima, belirlenen kapasitenin üzerinde çalıştırılırsa soğutma bobinlerindeki su birikimi artabilir ve su sızıntısı oluşabilir.
  • Klima gazının az ya da çok olması: Klima gazının eksik ya da fazla olması, klimanın verimli çalışmasını olumsuz etkileyebilir ve hatta cihazın arızalanmasına neden olabilir. Dolayısıyla klimanız su akıtıyorsa cihazın gaz durumu da kontrol edilmelidir. Bu durum, klimanın ömrünün kısalmasına ve cihazın arızalanmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle klima gaz seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde ayarlanması önemlidir. Klima gaz seviyesi, sadece yetkili bir HVAC teknisyeni tarafından kontrol edilmeli ve ayarlanmalıdır.

Bu nedenlerden herhangi biri, klimanın su akıtmasına sebebiyet veriyor olabilir. Bu nedenle klimanın bakımı düzenli olarak yapılmalı ve su akıtma sorunu hemen çözülmelidir. Peki, ama klimanın su akıtması nasıl çözülür?

Klima Su Akıtıyor, Ne Yapmalı?

Eğer sizin de klimanız su akıtıyorsa bu sorunu bir an önce çözmek için yollar aramalısınız demektir. Bunun için de atmanız gereken birkaç adım var. Şöyle ki:

  1. Klimayı kapatın: Klima su akıtması problemini ilk fark ettiğinizde klimayı hemen kapatın. Bu, daha fazla su sızmasını önleyecektir.
  2. Su birikintilerini temizleyin: Klimanın içindeki su birikintilerini temizleyin ki su sızıntısının nedenini tespit etmeniz kolaylaşsın.
  3. Su haznesini boşaltın: Klimanın su haznesini boşaltın. Su haznesi çoğu klimada arka tarafında yer alır ve bir çıkartılabilir kapağı vardır. Kapak açıldıktan sonra su haznesini dikkatlice çıkarın ve içindeki suyu boşaltın.
  4. Filtreyi temizleyin: Klimanın filtresini temizleyin veya değiştirin. Zira kirli veya tıkalı bir filtre, su birikimine neden olabilir.
  5. Klima borularını kontrol edin: Klima borularının sızdırmadığından emin olun. Klimanın borularında çatlak veya delik varsa, su akışına neden olabilirler. Boruları kontrol edin ve varsa sızıntıları onarın veya değiştirin.
  6. Profesyonel yardım alın: Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra klimanın hala su akıtıyor olması durumunda, bir HVAC profesyonelinden yardım almanız önerilir. Klimanızın daha ciddi bir sorunu olabilir ve profesyonel bir onarım gerektirebilir.

Tüm bu adımları takip ederek klima su akıtması problemine çözüm bulabilirsiniz. Eğer sorun, sizin çözebileceğinizden daha büyükse kullandığınız klima markasının yetkili servisini arayarak profesyonel destek almanız iyi olacaktır.

Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.