Üyelik Avantajları

Akrep hesabınızın olmasının onlarca avantajı var!

Yakın Takip

Beğendiğiniz ürünleri favorinize ekleyin.

Fiyat Alarmı

Fiyatı düşen üründen anında haberiniz olsun.

Ürün İncelemesi

Ürünü kullananlardan gerçek yorumlar ve puanlar.

Binlerce Mağaza

Aradığınız ürün hangi mağazalarda en ucuza!

Üye Ol

Akrep hesabınızı yaratın.

Şifremi Unuttum

Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Bildirimler
  • Şu anda 120'den fazla mağaza ve 5 milyon+ ürün veritabanı ile aradığınız ürünün tüm fiyatlarını göstermek için her gün çalışıyoruz!

  • Alışveriş yapmadan önce hangi site güvenilir, en ucuz nerede stresine son! Akrep.com açıldı, lütfen düşüncelerinizi burayı tıklayarak bizlerle paylaşın.

  • Sahip olduğunuz ürünler için yorum yazarak bizlere destek olabilir, satın almak isteyenlere sizler de yardımcı olabilirsiniz.

Güç Kaynağı

Güç Kaynağı Fiyatları

0
En az 2 ürün
karşılaştırabilirsiniz.

Filtrele

Fiyat Aralığı
-
Sıralama

Güç Kaynağı

Bilgisayarların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üreten parçalar güç kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Elektrik, bilgisayarlara AC 220V formunda gelmektedir. Güç kaynakları bu elektriği DC akımına dönüştürerek bilgisayara aktarır. Böylece bilgisayarın tüm bileşenleri ihtiyaç duyduğu seviyede enerjiye kavuşmuş olur. Güç kaynaklarının türlerinin ve ürettikleri enerji miktarının tüm bileşenlere uyması gerekir. Aksi halde çok büyük maliyetlere sebep olan sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Güç Kaynağı

Güç Kaynağı Modelleri ve Etkileri

Bilgisayarlar satın alınırken herkes ekran kartlarının ya da işlemcilerin özelliklerini ön planda tutar. Kullanıcıların büyük bir kısmı güç kaynağının ne seviyede olduğunu önemsemez. Bilgisayar bileşenleri konusunda bilinçli olan kişiler ise güç kaynaklarının ne kadar önemli olduğunu bilecektir. Eğer doğru bir güç kaynağı tercih edilmezse sistem çok daha düşük seviyede bir performans gösterir. Satın alınan güç kaynağı yanarak kullanılamaz hale gelebilir. Bunun yanı sıra anakarta bağlı olan çok sayıda bileşenin de yanmasına sebep olabilmektedir. Böyle bir durumda birçok parça zarar gördüğünden büyük bir mali yük ortaya çıkar. Güç kaynaklarının üretiminde söz sahibi olan firmalar Everest, Corsair, Frisby, Zalman ve Fsp şeklinde sıralanabilmektedir.

Güç Kaynağı

Güç Kaynağı Seçilirken Nelere Dikkat Edilir?

Güç kaynakları satın alınırken ürettiği güç ön planda olur. Ancak kullanıcıların büyük bir kısmı tarafından bilinmeyen etmen, üretilen gücün kendi içerisinde ikiye ayrılmasıdır. Kullanılan güç kaynaklarının ürettiği bir tepe güç değeri, bir de devamlı güç değeri bulunur. Tepe değeri 750W olan bir güç kaynağı bu özelliği sebebiyle alınırsa bileşenlere giden enerji konusunda yanlış bir karar verilmiş olacaktır. Devamlı watt değeri kullanıcılar için en doğru sonucu verecektir. Tepe değeri 750W, devamlı değeri 350W olan bir ürün yerine tepe değeri 500W, devamlı güç üretimi 400W olan bir güç kaynağının seçilmesi daha doğru olur. Güç kaynaklarının sunduğu devamlı enerji konusunda bilgi sahibi olan kişilerin, bilgisayarlarına gereken güç değerini de öğrenmesi gerekmektedir. İnternet üzerinden tüm bileşenlerinin marka ve modellerini giren kişiler kaç watt enerji üreten bir kaynağa ihtiyacı olduğunu öğrenebilirler. Güç kaynağı fiyatları genel olarak ürettiği watt değerine göre değiştiğinden gereğinden yüksek bir ürün almak ekonomik açıdan zorluk çıkarabilmektedir.

Bunların yanı sıra güç tasarrufu yapabilen bir kaynağın tercih edilmesi önemlidir. Güç kaynakları arasında iyi düzeyde tasarruf sağlayan ürünler 80 Plus enerji tüketimine sahiptir. 80 Plus enerji sınıfı da kendi içerisinde farklı seviyelere ayrılır. En yüksek seviyede tasarruf yapan ürünler 80 Plus Titanium sınıfına aittir. Daha düşük seviyelere doğru 80 Plus Platinium, 80 Plus Gold, 80 Plus Silver, 80 Plus Bronze ve 80 Plus şeklinde ilerlemektedir. Tercih edilecek olan güç kaynağının sahip olduğu fan sayısı ve soğutucu düzeyi de önem arz eder. Sıcaklığın fazla yükselmesi sebebiyle hem güç kaynağı hem de diğer bileşenler zarar görebilmektedir. Bu sebeple fan sayısı yüksek olan ve sıcaklığı iyi bir şekilde dengeleyen ürünler tercih edilir. Standartların çok altında bir güç kaynağını satın alan kişiler tüm parçalarını riske atmış olacaktır. Bu sebeple de tüm bilgisayar kullanıcıları kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak olan ürünü seçmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Bilgisayarın çalışabilmesi için gerekli olan elektrik enerjisini sağlayan cihazlar olarak biliniyor. Bu cihazlar alternatif akım (AC) veya doğru akım (DC) enerjiyi cihazın ihtiyaçlarına uygun şekilde dönüştürüyor. Böylece cihazın performansını ve stabiletisini etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Bilgisayarın çalışması için en önemli parçalardan bir olan güç kaynakları doğru seçilerek cihazın performansını ve dayanıklılığını olumlu bir şekilde etkileyebilirsiniz.
Güç kaynağı takmak oldukça basit bir işlem olarak biliniyor. İlk olarak bilgisayar kasasını açmakla işe başlayabilirsiniz. Eğer kasa içerisinde eski bir güç kaynağı varsa onu çıkarmanız gerekiyor. Eski güç kaynağını çıkartırken belli başlı bağlantıları da açmanız gerekebilir. Bunlar çoğunlukla anakart, sabit disk, optik sürücü ve fan gibi bileşenlere bağlı olan kabloları içeriyor olup bağlantıları dikkatlice çıkarmanız öneriliyor. Ardından çıkardığınız alan yeni güç kaynağını çıkardığınız alana takarak diğer çıkarmış olduğunuz bileşen kablolarını aynı yerlere takıp bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.
Bilgisayarın çalışmasını sağlayan güç kaynakları, gerekli olan DC (doğru akım) gücünün sağlanmasını sağlayan cihazlar olarak yer alıyor. Bu cihazların içinde genellikle transformatör, doğrultucu, filtre ya da regülatör gibi bileşenler bulunuyor. Çalışma prensibi ise; AC güç girişler, güç kaynağına alternatif akım (AC) gücü sağlar. Transformatörler yardımıyla bu güç düşürülür veya yükseltilir. Ardından doğru olan akımı elde etmek için AC güç doğrultucuları kullanılarak DC akımına dönüştürülür. Filtreleme yardımı ile dalgalanmaları gidermek ve istikrarlı bir voltaj sağlanması için gelen akım düzenlenir. Ardından güç kaynağı belirli gereksinimler sağlandıktan sonra ideal güç sağlanır ve bilgisayar çalışır.
UPS olarak da bilinen kesintisiz güç kaynakları elektrik kaynağından beslenerek ani değişiklikler sonucu oluşabilecek olumsuzluklara karşı koruma sağlıyor. Bu güç kaynakları bilgisayarın harcadığı enerjiye göre değişmekte olup ortalama 5 ila 10 dk aralığında değişiklik gösterebiliyor.
Bilgisayarın kullanmış olduğu enerji kaynağına bağlı olarak değişen bu ortalama 600 W’luk enerji harcayabiliyor. Bu da yaklaşık olarak 8 saatlik bir çalışmaya tekabül ediyor. Bir güç kaynağı en az 500 ila 600 W olabilir.